Directory |  Contact Us  |   Staff   |   Student   |  Visitor  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

Bengkel Orkestra MPO-UMS Tampilkan Barisan Pemuzik Bertaraf Dunia

MPO UMS Orchestra WorkshopKHAMIS, 04 JUN - Buat julung kalinya, Universiti Malaysia Sabah (UMS) bakal menganjurkan bengkel muzik orkestra yang akan dijayakan bersama Malaysian Philharmonic Orchestra (MPO).

Pemuzik-pemuzik handalan MPO bertaraf dunia seperti Runa Baagöe, Ong Lin Kern, Laurentiu Gherman, Matthew Larsen, Zachary Bond, Matthew Kantorski, Sonia Croucher, Raffael Bretenhader, dan John Bourque akan tampil sebagai tutor untuk berkongsi pengalaman dan ilmu.

Menurut Ketua Program Muzik UMS, Roslee Hj Wahid, bengkel tersebut akan mengetengahkan beberapa alat muzik seperti biola, trombon, trompet, flut, violin, cello, clarinet, double bass, dan percussions.

“Sudah pastinya bengkel ini akan memberikan pengetahuan dan tips-tips baharu yang akan meningkatkan kemahiran para peserta,’ ujarnya dalam satu kenyataan.

Program yang akan diadakan selama tiga hari bermula 25 Jun ini akan diadakan di Dewan Resital, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan (FKSW) UMS.

“Pada bengkel tersebut juga, para peserta akan berpeluang untuk berinteraksi bersama tutor-tutor ini dengan lebih dekat melalui pembahagian seksyen-syeksen bengkel mengikut alat muzik masing-masing,” katanya.

Tambah Roslee, para pemuzik MPO tersebut terdiri daripada pemuzik-pemuzik handalan daripada 25 buah Negara yang telah dihimpunkan oleh MPO melalui beberapa sesi ujibakat untuk mengenalpasti pemuzik berkualiti dalam usaha mewujudkan sebuah orkestra simfoni bertaraf dunia yang dapat merialisasikan misi dan visi yang ditetapkan oleh kerajaan Malaysia.

Acara kemuncak bengkel itersebut akan berlangsung pada malam 27 Jun 2015 (Sabtu) dan akan dimeriahkan dengan konsert Program Muzik, FKSW, UMS yang bakal menampilkan persembahan oleh pelajar-pelajar UMS dan juga para peserta bengkel.–ZMD

Bahagian Media dan Citra
Sumber: FKSW


与我们连结

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

快速链接

其他链接

mygov kpm36 mampu36