Directory |  Contact Us  |   Staff   |   Student   |  Visitor  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

Banjir Lumpur Dikhuatiri Melanda Sekitar Gunung Kinabalu: Prof. Dr. Felix

Prof Dr FelixKHAMIS, 11 JUN – Banjir lumpur dikhuatiri akan melanda sekiranya gegaran dan runtuhan berterusan di Gunung Kinabalu.

Perkara itu dinyatakan Pensyarah Geologi Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Dr. Felix Tongkul ketika memberi respon terhadap kekecohan laman sosial mengenai bunyi dentuman batu-batuan yang kedengaran berjatuhan dari gunung tertinggi Asia Tenggara itu.

Katanya, tanah runtuh yang berlaku boleh menyebabkan aliran air sungai tersumbat dan lama-kelamaan air bertakung seterusnya membentuk empangan sementara yang akan menghasilkan banjir lumpur apabila ia pecah.

“Keadaan ini mengundang bahaya kepada penduduk yang tinggal di tepi sungai serta kawasan sekitarnya.

“Justeru, peringatan ini bukan untuk menakutkan penduduk di sana, tetapi  sebagai satu peringatan agar para penduduk sentiasa bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan,” ujarnya yang juga Pengarah Pusat Penyelidikan dan Inovasi UMS.

Beliau turut menasihatkan orang ramai agar tidak menyebarkan sebarang spekulasi yang boleh memburukkan lagi keadaan.

Prof. Dr. Felix dijangka akan mengulas lebih lanjut mengenai kejadian gempa bumi dan impaknya kepada Sabah dalam temubual secara langsung di RTM TVi  saluran Astro 180 pada pukul  3.00 petang ini. –SS


Bahagian Media dan Citra     
 

与我们连结

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

快速链接

其他链接

mygov kpm36 mampu36