KATA-KATA ALUAN PENGARAH PUSAT E-PEMBELAJARAN

PROFESOR DR. FONG SOON FOOK
Pengarah, Pusat e-Pembelajaran Universiti Malaysia Sabah

Selamat Datang di Pusat e-Pembelajaran UMS

Tujuan Pusat e-Pembelajaran (PEP) adalah untuk menyokong dan meningkatkan amalan pengajaran dan pembelajaran di UMS secara keseluruhan. Amanat kami adalah untuk merancang, mengurus, menyelaras, memantau, dan membantu fakulti dan institusi untuk penggunaan teknologi yang berkesan dengan memberikan kemahiran yang paling dicari dan diperlukan pada abad ke-21.

Misi kami adalah untuk mencapai kecemerlangan akademik dan pengiktirafan antarabangsa dengan mempromosikan inovasi dan produktiviti yang lebih besar dengan memupuk persekitaran e-Pembelajaran yang bermakna dan kondusif. Kami berusaha untuk menyediakan perkhidmatan sokongan telefon, latihan kumpulan kecil, dan perundingan satu-satu untuk membina kursus dalam talian yang menarik, mengembangkan kaedah pengajaran dalam talian yang menarik, dan membuat media dan bahan kursus yang sesuai. Kami percaya bahawa ini adalah nilai teras kami untuk mendorong penglibatan dan kejayaan pelajar mematuhi standard e-pembelajaran nasional dan antarabangsa.

Pengajaran dalam talian lebih daripada sekadar menyiarkan video dan memuat naik slaid PowerPoint ke dalam Sistem Pengurusan Pembelajaran (LMS). Kursus dalam talian yang ideal semestinya mempunyai penglibatan yang tetap dan substantif antara pengajar dan pelajar dan, dalam banyak kes, interaksi antara pelajar. Kursus dalam talian mewujudkan peluang untuk mengakses dan berkongsi maklumat dengan mudah dan senang untuk membuat kursus dalam talian yang menarik dan berkesan yang membolehkan kejayaan pelajar tahap tertinggi.

Kami juga mengembangkan dan menyediakan Open Education Resources (OER) dan Massive Open Online Courses (MOOC) untuk meningkatkan keberkesanan kos, penjenamaan, dan penglihatan kepakaran UMS, serta akulturasi pembelajaran sepanjang hayat.

Semasa kita menghadapi cabaran pandemik semasa ini dan menyokong rakan sekerja kita, kita semua akan bersama-sama lebih kuat.

"Keep vigilant and stay resilient".

Terima kasih.