ANDA MEMERLUKAN BANTUAN?

JABATAN HAL EHWAL PELAJAR SEDIA MEMBANTU.

HOTLINE BILIK GERAKAN

088 - 320060

WAKTU BEROPERASI

ISNIN HINGGA JUMAAT
(Kecuali Cuti Umum)

8.00 Pagi - 6.00 Petang

Apakah Penilaian Anda Terhadap layanan atau perkhidmatan kami?

How would you rate the quality of our services?

Sila Imbas Kod QR

KAJIAN KEPUASAN PELANGGAN JHEP

MyTempahan@JHEP

Perkhidmatan tempahan kenderan secara dalam talian disediakan kepada pelajar UMS, Pelajar Kurang Upaya dan Kakitangan UMS untuk kegunaan-kegunaan yang diluluskan oleh Jabatan Hal Ehwal Pelajar, UMS mengikut syarat-syarat yang ditetapkan. Perkhidmatan berada dihujung jari anda !

Lensa @ JHEP

Lensa@JHEP ialah E-Buletin Jabatan Hal Ehwal Pelajar yang diterbitkan bertujuan untuk memberikan pelanggan menyelusuri dan mengetahui aktiviti atau program yang dijalankan oleh JHEP sepanjang tahun 2023 yang memberikan info atau maklumat mengenai sesuatu aktiviti secara dalam talian. Oleh hal yang demikian, JHEP mengorak langkah menerbitkan satu makalah yang informatif serta menarik minat pelanggan agar dapat mengetahui semua aktiviti yang telah dilaksanakan. E-Buletin ini diterbitkan pada Januari 2024 secara dalam talian untuk tatapan semua.

Lebih Lanjut..

BENGKEL NEXT PROFILING

KOTA KINABALU : Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui Pusat Kerjaya dan Alumni (PKA) telah mengadakan Bengkel Next Profiling pada 9 – 10 Julai 2019 baru-baru ini bertempat di Bilik Seminar, Jabatan Hal Ehwal Pelajar, UMS. Tujuan bengkel ini diadakan adalah untuk Melahirkan kumpulan individu yang boleh memberikan nasihat dan bimbingan kerjaya kepada mahasiswa, Membolehkan pihak jabatan dan fakulti menganalisa keperluan untuk latihan dan program berfokus di university, Menggalakkan perkongsian antara fakulti dan pusat dalam aspek pencapaian kadar Kebolehpasaran Graduan dan Menjalinkan hubungan akademik yang lebih baik antara pusat dan fakulti terlibat.

Seramai 40 orang wakil fakulti yang terdiri daripada pensyarah dan kakitangan pentadbiran serta barisan pegawai-pegawai psikologi UMS hadir dalam sesi bengkel dua hari tersebut. Turut hadir adalah Pn. Siti Noratikah Kasmoi, Pegawai TalentCorp Malaysia, Pn. Azreen Afzan binti Md Nasir, Pegawai TalentCorp Malaysia, En. Alfred Leo - Marketing Director, GTI Media Sdn Bhd juga selaku penceramah, Prof. Madya Dr Lai Yew Meng, Pengarah PKA UMS, En. Mohd. Raffie Hj. Janau, Timbalan Pengarah, Pusat Kerjaya & Alumni, UMS dan Pn. Nurul Fatiha Firdaus binti Roslan, Pegawai Psikologi UMS.

Dalam pengisian bengkel tersebut peserta diperkenalkan kepada kaedah bimbingan naratif. Ini memberi penekanan kepada kepentingan "sejarah" individu untuk pilihan kerjaya yang baik. Peserta bengkel diperkenalkan kepada asas teori dan pengalaman praktikal dalam mentafsir dan menggunakan penggunaan pendekatan atas talian seperti Profil Nilai, Profil Minat, Profil Kecenderungan dan Profil Kemahiran

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni), Prof. Dr. Ismail Ali, menganggap bahawa bengkel ini amatlah penting dalam aspek pembangunan profiling kerjaya terutamanya kepaa bakal-bakal graduan UMS.

Diharapkan agar fakulti dpt bekerjasama dengan PKA untuk menjayakan pelaksanaan NEXT profiling bermula September 2019 kelak.

HEBAHAN

Sebarang aduan dan cadangan mengenai perkhidmatan kami, layari :

Jabatan Hal Ehwal Pelajar
Bangunan Anjung Siswa,
Universiti Malaysia Sabah,
Jalan UMS, 88400, Kota Kinabalu, Sabah.
088-320000 (Ext : 4219 / 4175)
088 - 320060
pejhep[at]ums[dot]edu[dot]my