Makluman Kerja-Kerja Menaiktaraf Perkhidmatan Rangkaian Tanpa Wayar Seluruh Kolej Kediaman Universiti

Pengumuman Daripada: Jabatan Teknologi Maklumat Dan Komunikasi, UMS

Dimaklumkan bahawa pihak JTMK sedang dalam proses menaiktaraf perkhidmatan rangkaian tanpa wayar (WiFi) bagi seluruh bangunan universiti di Kampus Induk, Kampus Antarabangsa Labuan dan Fakulti Pertanian Lestari yang meliputi pemasangan WiFi baharu sebanyak 1787 unit  (indoor WiFi) dan 97 unit (outdoor WiFi) sejak bulan Oktober 2020 . Aktiviti ini juga melibatkan perkhidmatan WiFi di  kolej-kolej kediaman universiti.

Kerja-kerja ini melibatkan penambahan bilangan access point (WiFi) bagi setiap blok kolej kediaman, penyusunan semula access point (WiFi). Proses menaiktaraf secara berperingkat pada kolej kediaman ini dijangkakan akan selesai pada awal April 2021.

Penambahbaikan ini adalah untuk memastikan mutu perkhidmatan WiFi unversiti lebih berkualiti dan memenuhi keperluan pengguna terutama pelajar di masa akan datang.

Segala kesulitan amatlah dikesali dan JTMK sedia membantu melalui talian WhatsApp 088329000 sekiranya memerlukan khidmat nasihat selanjutnya.

Sekian, terima kasih.