Pengumuman Daripada: Jabatan Teknologi Maklumat & Komunikasi, UMS

UMSCert Advisory: Clear Desk & Clear Screen (.pdf)

Untuk makluman, pihak Universiti sentiasa mengambil serius dalam memastikan keselamatan ICT dan data Universiti sentiasa terjamin dan selamat. Pemantauan berterusan terhadap Keselamatan ICT dan data sentiasa dilakukan oleh JTMK bagi memastikan Dasar Keselamatan ICT (DKICT) Universiti dipatuhi.

Mengambil kira perkembangan semasa ancaman Keselamatan ICT di peringkat global dan sebagai langkah pencegahan, maka JTMK MEWAJIBKAN pengguna tidak meninggalkan bahan-bahan yang sensitif terdedah sama ada atas meja pengguna atau paparan skrin apabila pengguna tidak berada di tempatnya dengan menggunakan kemudahan password screen saver.

Sila rujuk infografik yang disertakan.

JTMK bersedia membantu dan memberikan khidmat nasihat, jika diperlukan. YBhg Datuk/Datin/Prof/Prof Madya/Dr/Tuan/Puan boleh menghubungi Kukuro JTMK melalui aplikasi whatapps +6088-329000.

Halaman 1 dari 3