PERSIDANGAN SEJARAH MALAYSIA DAN BORNEO 2016

PENGUMUMAN DARIPADA: FAKULTI KEMANUSIAAN, SENI DAN WARISAN
SUBJEK: PERSIDANGAN SEJARAH MALAYSIA DAN BORNEO 2016
Asalamualaikum dan salam sejahtera YBhg Dato/Datuk/Prof/Prof Madya/Dr/tuan/puan.

Suka cita dimaklumkan bahawa pihak Program Sejarah, Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan Universiti Malaysia Sabah dengan kerja sama Unit Penyelidikan Arkeologi Borneo (UPAB), Universiti Malaysia Sabah akan menganjurkan Persidangan Sejarah Malaysia dan Borneo 2016 (PSMB2016) pada tarikh 17-18  Mei 2016.

Persidangan ini bertemakan ‘Memelihara Tradisi dan Mempromosi Inovasi’. Ia bertujuan melestarikan pengajian sejarah sebagai cabang ilmu yang sangat relevan dengan generasi masa kini dan masa hadapan walaupun skop masa kajiannya adalah berkenaan dengan masa yang lalu.  Fokus bidang kawasan yang dipilih ialah Sejarah Malaysia dan Borneo yang juga merangkumi Brunei dan Kalimantan.

Selanjutnya, persidangan ini akan membolehkan para pembentang kertas kerja dan peserta berbincang, berkongsi dan bertukar idea tentang hasil penyelidikan dan peranan mereka dalam usaha memperkasakan kewibawaan tradisi sambil mempromosikan inovasi dalam aspek kemanusiaan masyarakat Malaysia secara lestari demi manfaat generesi masa kini dan hadapan. Ia juga mempelawa para pelajar pasca siswazah untuk membentangkan kajian mereka sebagai kertas kerja persidangan. Seterusnya kertas kerja yang terpilih akan diterbitkan sebagai esei dalam siri penerbitan jurnal atau buku di UMS.

Justeru itu, abstrak dan kertas kerja boleh dihantar ke emel Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.. Bersama-sama ini disertakan broser persidangan untuk makluman Dato/Datuk/Prof/Prof Madya/Dr/tuan/puan.

Semoga penyertaan YBhg Dato/Datuk/Prof/Prof Madya/Dr/tuan/puan akan memeriahkan lagi persidangan ini.

Sekian, terima kasih.

Sekretariat