PENGUMUMAN DARIPADA: PUSAT LUAR UMS (PLUMS)

SUBJEK: TAKLIMAT APEL (PENILAIAN BERASASKAN PENGALAMAN TERDAHULU) OLEH PEGAWAI AGENSI KELAYAKAN MALAYSIA (MQA)

TARIKH : 24 MAC 2018 (SABTU)
TEMPAT : DKP-10, DEWAN KULIAH PUSAT KE-2 UNIVERSITI MALAYSIA SABAH
MASA : 8.30 PAGI – 5.00 PETANG.

ATURCARA PROGRAM :
8.30 pagi – 11.00 pagi – Taklimat APEL
2.00 petang – 5.00 petang – Ujian Aptitude

DEFINISI APEL
APEL adalah Pengakreditan Pembelajaran Berasaskan Pengalaman Terdahulu. Ia dedifinisikan sebagai satu proses sistematik yang melibatkan identifikasi, dokumentasi dan penilaian pembelajaran berasaskan pengalaman terdahulu.
APEL terbahagi kepada dua jenis iaitu APEL bagi Tujuan Akses [(APEL(A)] dan APEL bagi Tujuan Penganugerahan Kredit [APEL(C)] .
APEL(A) memberi peluang kepada mereka yang mempunyai pengalaman kerja tetapi kurang kelayakan atau tiada kelayakan akademik untuk menyambung pelajaran di Institusi Pengajian Tinggi. Secara umumnya, penilaian APEL(A) melibatkan penilaian terhadap ilmu yang diperoleh oleh seseorang itu menerusi pendidikan formal mahupun menerusi pengalamannya terdahulu. Sehingga kini penilaian APEL(A) telah dibuka untuk EMPAT tahap kemasukan iaitu:
1.
 Kemasukan ke program Sijil (APEL T-3);
2.
 Kemasukan ke program Diploma (APEL T-4);
3.
 Kemasukan ke program Ijazah Sarjana Muda (APEL T-6); dan
4.
 Kemasukan ke program Ijazah Sarjana (APEL T-7).

Permohonan APEL Sarjana (APEL T-7) hanya dibuka untuk warganegara Malaysia yang berminat untuk menyambung pengajian dalam bidang pengajian berikut :

1.
 Sistem Maklumat

SYARAT PERMOHONAN :
  1. Warganegara MALAYSIA
  2. Calon haruslah warganegara Malaysia berumur 21 tahun dan ke atas bagi kemasukan ke program peringkat Sarjana Muda (APEL T-6) pada tahun permohonan dibuat dan mempunyai pengalaman yang bersesuaian; atau
  3. Calon haruslah warganegara Malaysia berumur 30 tahun dan ke atas bagi kemasukan ke program peringkat Sarjana (APEL T-7) pada tahun permohonan dibuat dan memiliki kelayakan STPM atau Diploma atau kelayakan-kelayakan lain yang diiktiraf setara dengannya serta mempunyai pengalaman yang bersesuaian.
MASUK ADALAH PERCUMA (SESI TAKLIMAT APEL).
YURAN UJIAN APTITUDE :-
  1. Kemasukan ke program Ijazah Sarjana Muda (APEL T-6) – RM 250.00
  2. Kemasukan ke program Ijazah Sarjana (APEL T-7) – RM 370.00
Untuk maklumat lanjut sila hubungi Pejabat PLUMS di talian 088-314600.