"WORLD ANIMAL DAY 2018"

PENGUMUMAN DARIPADA: KELAB KEBAJIKAN, REKREASI & LIBATSAMA MASYARAKAT (KaRIB), PUSAT PENATARAN ILMU DAN BAHASA (PPIB)

SUBJEK: WORLD ANIMAL DAY 2018

Tarikh                       : 05 - 06 Oktober 2018 (Jumaat - Sabtu)

Masa                        : 08.00 Pagi - 05.00 Petang

Tempat                     : Auditorium, Perpustakaan, Universiti Malaysia

Sabah (UMS)

Aktiviti                       : Pameran, Ceramah, Forum, Derma Darah,

FoodTruck, Lucky Draw

Penganjur                 : KaRIB, UMS dengan kerjasama Borneo Animal

Welfare Society Sabah dan International Aid for

Protection & Welfare for Animals

Ucapan Aluan Pengerusi Pelaksana Program : Cik. Anna Lyn Abu Bakar

World Animal Day (Hari Haiwan Sedunia), adalah acara kebangsaan yang disambut setiap tahun di seluruh dunia pada 4 Oktober. Sehubungan dengan itu, JK KaRiB Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa, dengan kerjasama BAWSS dan IAPWA akan menganjurkan acara selama dua hari. Acara ini diharapkan dapat meningkatkan kesedaran tentang kebajikan haiwan diperingkat dunia umumnya dan peringkat negeri Sabah khususnya. Acara pada 5hb Oktober ini akan dimulakan dengan Sesi Ceramah dan Forum serta Pameran dari agensi-agensi kerajaan dan NGO serta Kempen Derma Darah. Pada 6hb Oktober pula, acara diteruskan dengan pameran oleh gerai-gerai. Acara ini dibuka kepada umum serta pelajar-pelajar sekolah dan sesiapa yang berminat untuk hadir. Mari beramai-ramai memeriahkan dan bersama-sama kita making a better future for animals.

“ World Animal Day is an international day of action for animals right and welfare celebrated annually on October 4th. Thus, in conjunction with World Animal Day on 4th October 2018,PPIB in conjunction with BAWSS and IAPWA are organizing a 1 day event. This event is hoped to raise the status of animals in order to improve welfare standards around the globe specifically to the community in Sabah. 5th october will be the highlight of the event where talk and forum on animal welfare will be conducted. on the 6th october, the event will proceed with exibitions from different animal NGOs in Sabah.  Together we making a better future for animals. See you there“