UMS Buka Peluang Guru Besar Lanjut Pelajaran

konvo guruRABU, 27 NOVEMEBR - Ilmu adalah penyuluh hidup. Tiada sempadan masa bagi individu yang ingin mencari dan menuntut ilmu. Sejajar dengan matlamat tersebut, Sekolah Pendidikan dan Pembangunan Sosial (SPPS), Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mewujudkan Program Khas Pensiswazahan Guru Besar (PKPGB) bagi memberi peluang kepada guru besar atau pengurus sekolah melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda.

Peluang yang diberikan ini sejajar dengan hasrat Kementerian Pendidikan memberikan “peluang kedua” bagi guru-guru besar yang dahulunya ‘terlepas peluang’ melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi agar tahap pendidikan dan keilmuan mereka meningkat.

PKPGB yang diwujudkan pada tahun 2005 telah banyak membantu guru besar mendapat ijazah dan sehingga tahun 2013, sebanyak 188 guru besar telah bergraduat.

Pada Majlis Konvokesyen UMS ke-15 menyaksikan 33 guru besar menerima Ijazah Sarjana Muda yang disampaikan oleh Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun bin Abdullah.

Menurut Dekan SPPS, Prof. Madya Dr Ismail Ibrahim, PKPBG bukan sahaja dapat membantu meningkatkan pengetahuan guru besar, bahkan ia dapat mendorong peningkatan pengetahuan kandungan dan epistemologi pengurusan, pentadbiran dan kepimpinan dalam sesebuah organisasi pendidikan.

“Hasil daripada program ini, guru besar atau pengurus sekolah dapat menaik taraf kerjaya mereka agar kompetitif dengan pembangunan pendidikan serta relevan mengikut peredaran teknologi dan maklumat yang sentiasa bergerak pantas,” tambah Dr Ismail ketika ditemui Media Canselori.

Beliau turut berharap agar PKPGB dapat meningkatkan ilmu kepada guru besar, seterusnya impak daripada program ini ialah peningkatan gred perkhidmatan yang lebih baik akan dikecapi oleh semua guru besar yang bergraduat. -CD-

Bahagian Media
Jabatan Canselori