Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

Cabaran Berbasikal Malam Konvo UMS Pelawa Penyertaan Orang Ramai

Cabaran berbasikal malam di UMS yang menarikKHAMIS, 21 NOVEMBER - Sempena meraikan Majlis Konvokesyen Universiti Malaysia Sabah (UMS) ke-15, buat pertama kalinya universiti Eko-Kampus itu akan menganjurkan aktiviti berbasikal pada waktu malam sebagai salah satu acara pengisian Tamu Gadang.

Menurut Penasihat aktiviti berkenaan, Dr. Mohamad Nizam Nazarudin, penyertaan  itu adalah terbuka kepada orang ramai bermula dari Tapak Tamu Gadang UMS.

“Para peserta Cabaran Berbasikal Malam Konvo UMS ini akan dilepaskan sekitar jam 8.00 malam dan akan melakukan kayuhan sejauh 20 kilometer mengelilingi UMS menggunakan laluan yang sering dilalui oleh kumpulan-kumpulan basikal yang kerap beriadah di dalam kampus. Mereka yang berjaya menghabiskan jarak laluan pada masa yang ditetapkan akan menerima sijil,” ujarnya ketika dihubungi Media Canselori.

Tambah beliau, peserta yang yang berminat boleh menghubungi Pang Ngiap Ting di talian 0168349934, manakala mereka yang telah mendaftar dikehendaki berkumpul di Tapak Tamu Gadang seawal jam 7.00 malam pada hari acara tersebut diadakan.

Ketika ditanya mengenai manfaat dalam kegiatan aktif beriadah seperti berbasikal itu, Dr. Nizam yang juga Pensyarah Program Sains Sukan berkata, ia mampu membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, obesiti dan diabetes.

“Kadar latihan yang sederhana dapat mengurang tekanan dan stres, memperbaiki emosi dan meningkatkan keyakinan. Aktiviti berbasikal ini juga dapat meningkat kecergasan fizikal seperti ketahanan kardiovaskular, kekuatan dan koordinasi,” jelasnya lagi.

Cabaran berbasikal itu merupakan anjuran bersama Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) dan pelajar Sains Sukan (Pengurusan Sukan) tahun 2 dan 3.

Selain bertujuan memperkenalkan UMS sebagai destinasi berbasikal yang selamat kepada warga bandar raya Kota Kinabalu ia juga sekali gus mengukuhkan jalinan akrab antara UMS dengan masyarakat melalui sukan.

Peserta yang memakai pakaian dan basikal yang unik turut berpeluang memenangi hadiah wang tunai dan hamper.  –SS
 

Bahagian Media
Jabatan Canselori
 
 

IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36