Larian Konvo UMS 2013 Dapat Sambutan Hangat

Perlepasan pesertaISNIN, 18 NOVEMBER - Kehangatan Majlis Konvokesyen Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang tinggal beberapa hari sahaja lagi kini semakin terasa. Bagi menyemarakkan acara berprestij itu, Majlis Kepimpinan Pelajar (MPP) dengan kerjasama Pelajar Pengurusan Sains Sukan Tahun 2 dan Tahun 3 telah menganjurkan Larian Konvo UMS kelmarin sempena pengisian Tamu Gadang 2013 yang bermula 21 November ini.

Larian sejauh 7 kilometer bermula dari Padang Kawad Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (PALAPES) dan berakhir di Pusat Kegiatan Luar (ODEC) UMS. Seramai 240 peserta telah mengambil bahagian bagi merebut empat kategori yang dipertandingkan iaitu kategori Terbuka Lelaki, Terbuka Wanita, kategori Sekolah Terbuka Lelaki dan Sekolah Terbuka Wanita.

Bagi kategori terbuka lelaki, Ruston Masri muncul johan bagi mengetepikan pesaing terdekatnya, Frederic Herman di tempat kedua. Manakala, tempat ketiga dimiliki oleh Louis Muslin.

Kategori Terbuka Wanita pula menyaksikan Emily Singan terus gagah melangkah hingga ke garisan penamat untuk dinobatkan sebagai juara sekali gus menafikan harapan Chong Vun Lung yang terpaksa berpuas hati ditempat kedua, disusuli Dora Suan di tempat ketiga.

Johan, naib johan dan pemenang tempat ketiga bagi kedua-dua kategori masing-masing menerima hadiah berupa wang tunai sebanyak RM250, RM150 dan RM80 beserta medal dan hamper.

Bagi kategori Sekolah Terbuka Lelaki pula memperlihatkan Jusli Jaiban dari Sekolah Pendidikan dan Pembangunan Sosial (SPPS) muncul johan disusuli Kenson Rubanjan dari Sekolah Psikologi dan Kerja Sosial (SPKS) di tempat kedua. Manakala tempat ketiga juga dimiliki pelajar SPKS, Samzah Lawis.

Bagi kategori Sekolah Terbuka Wanita pula menyaksikan pelajar SPKS sekali lagi mendominasi acara tersebut apabila pelajarnya, Hau Sui Chee dinobatkan sebagai juara bagi kategori berkenaan. Naib johan disandang pelajar Sekolah Perhutanan Tropika Antarabangsa (SPTA), Au Hwi Ji dan tempat ketiga dimenangi oleh Wann Huzida Roza Husin dari Sekolah Perniagaan dan Ekonomi (SPE).

Johan bagi kedua-dua kategori itu menerima hadiah wang tunai sebanyak RM150, medal dan hamper. Naib johan dan tempat ketiga pula masing-masing menerima RM100 dan RM50 berserta medal dan hamper. Atas kejuaraan yang diperoleh dalam kategori Sekolah Terbuka Lelaki sekali gus memboleh SPPS turut membawa pulang Piala Pusingan Larian Konvo 2013.

Majlis perasmian dan penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Pengetua Kolej Kediaman CD, Dr. Mohamad Nizam Nazarudin yang mewakili Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Prof. Madya Datuk Dr. Kasim Md. Mansur. - SS

Bahagian Media
Jabatan Canselori