EKSPO APK KE-9 TARIK 1500 PENYERTAAN USAHAWAN

apk9SELASA, 19 NOVEMBER - Ekspo Asas Pembudayaan Keusahawanan (APK) jelas mampu mendedahkan siswa-siswi kepada persekitaran perniagaan yang semakin luas dan mencabar apabila permintaan pada masa ini memaksa para usahawan menjadi lebih kreatif dan inovatif.

Menurut Dekan Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB) Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Dr. Vincent Pang, APK turut dilihat mampu membuka minda golongan pelajar bagi meningkatkan penyertaan para pelajar dalam bidang keusahawanan dan perniagaan untuk melahirkan usahawan yang berkarisma dan berdaya saing.

“Para siswa-siswi pada masa kini perlu mempelajari kemahiran insaniah agar dapat mengharungi cabaran perniagaan dan peluang pekerjaan yang bakal diperolehi kelak,” kata beliau.

Terdahulu, menurut Pengarah Penganjur, Doo Ching Howe, ekspo tersebut dapat menggalakkan para pelajar merealisasikan impian mereka dan bukan sekadar angan-angan kosong.

“Selaras dengan hasrat universiti untuk menjadikan UMS sebagai universiti dalam taman, ekspo kali ini membawa inspirasi kepada pelajar untuk menghayati dan menghargai alam sekitar dengan aktiviti-aktiviti berkaitan kitar semula termasuk penyediaan ‘mud ball’, tambahnya.

APK ke-9 yang dianjurkan oleh pelajar-pelajar jurusan kejuruteraan dari Sekolah Kejuruteraan dan Teknologi Maklumat (SKTM) menarik lebih 1500 penyertaan daripada kalangan pelajar dengan jumlah 140 buah gerai.

Bertemakan ‘Make It Happen’, ekspo tersebut diadakan selama lima hari bermula hari ini dari jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang, bertempat di parkir perpustakaan UMS. Antara barangan yang diniagakan termasuklah makanan, minuman serta produk-produk hasil kreativiti dan inovasi pelajar-pelajar UMS. - ZMD

Bahagian Media,
Jabatan Canselori