UMS IPTA Pertama Lancarkan EcoCampus di Malaysia

Ecocampus UMSKHAMIS, 7 FEBRUARI - Universiti Malaysia Sabah (UMS) menjadi sebuah pusat rujukan dalam pemuliharaan alam sekitar bagi institut pengajian tinggi (IPT) lain apabila berjaya melancarkan Pelan Tindakan EcoCampus selama lima tahun hari ini.

Ketua Pengarah Kementerian Pengajian Tinggi, Dato’ Dr. Rujhan Mustafa berkata, lokasi UMS di atas landskap semula jadi yang unik serta kaya dengan kepelbagaian bio dan ekosistem akan memudahkannya menjadi kampus pertama di Malaysia mencapai status EcoCampus menjelang tahun 2017.

“UMS memiliki ekosistem yang lengkap. Kita Yakin ini satu usaha yang tepat sesuai dengan Deklarasi Rio, untuk memastikan kelestarian alam sekitar,” katanya pada majlis tersebut.

Tambah beliau, sekiranya pelan tersebut berjaya dilaksanakan, ia bukan sahaja menjadi kejayaan negara, malah menjadikan UMS dikenali mata dunia sebagai institusi rujukan.

Dato’ Dr. Rujhan yang mewakili Menteri Pengajian Tinggi, Dato’ Seri Mohamed Khalid Nordin turut menyaksikan memorandum persefahaman yang ditandatangani antara UMS dengan 11 rakan EcoCampus bagi menggunakan kepakaran masing-masing dalam tujuan promosi dan sokongan kewangan.

Sebelas Rakan EcoCampus tersebut ialah New Straits Times Press (NSTP) Bhd, CIMB Bank, Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK), Syarikat Petroleum Nasional Bhd. (PETRONAS), TNB Engineering Corporation Sdn. Bhd, Perbadanan Pinjaman Sabah, Institut Penyelidikan Pembinaan Malaysia, MCM Value Sdn. Bdh, Kumpulan Angkatan Hebat, Unit Perancangan Ekonomi Sabah dan Warisan Harta Sabah Sdn. Bhd.

Manakala Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Harun Abdullah berkata, satu usaha berterusan akan dilakukan dengan mengadakan bengkel yang melibatkan semua pihak dari peringkat pengurusan sehingga ke sekolah-sekolah.

Hadir sama pada majlis itu, Pembantu Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat, Datuk Jainab Ahmad Ayid dan pegawai-pegawai Utama UMS.

Sumber : Faezah Mohamad Dun, BPK