Melangkah Bersama UMS: 245 Pelajar Daftar Pascasiswazah

Pasca PendaftaramISNIN, 25 FEBRUARI - Seramai 245 orang pelajar baharu pascasiswazah Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah mendaftar dalam pelbagai bidang pengajian bagi kemasukan semester 2 sesi 2012/2013.

Sesi pendaftaran yang diadakan baru-baru ini di Kompleks Dewan Kuliah Pusat UMS selama dua hari menyaksikan kehadiran pelajar-pelajar baharu daripada pelbagai peringkat usia dan latar belakang.

Menurut Penolong Pendaftar Kanan Pusat Pengajian Pascasiswazah UMS, Alna Tugon berkata, para pelajar tersebut kemudiannya mengikuti Taklimat Universiti dan Kursus Metadologi untuk persediaan dalam menempuhi alam kehidupan sebagai penuntut pascasiswazah di UMS.

Katanya, ianya merupakan satu detik permulaan penting bagi pelajar baharu ke arah memperjuangkan budaya pembelajaran sepanjang hayat tanpa mengira umur dan pangkat.

Dalam pada itu, Dekan Pusat Pengajian Pascasiswazah UMS, Prof. Datin Dr. Mariam Abd.Latip turut mengalu-alukan kehadiran semua pelajar baharu pascasiswazah UMS.

Katanya, pihak universiti sangat berbangga kerana dapat membantu para pelajar sekalian untuk meningkatkan ilmu sekaligus menyahut saranan kerajaan terhadap pemerkasaan modal insan melalui pembelajaran secara berterusan. Ia juga selari dengan matlamat UMS untuk menjadi pusat kecemerlangan akademik yang bertaraf dunia.

“Pihak kami percaya bahawa usaha untuk meningkatkan ilmu ini dapat menyumbang kepada peningkatan kumpulan cendekiawan dan juga meningkatkan produktiviti masing-masing sejajar dengan pembangunan sosioekonomi Negara,” katanya.

Oleh : Salbinous Saribun, BPK