Pencerobohan Di Lahad Datu: Keselamatan Siswa Siswi UMS Terjamin

logo umsPara Ibu bapa tidak perlu bimbang mengenai Keselamatan siswa siswi Universiti Malaysia Sabah (UMS) berhubung isu pencerobohan yang berlaku di kawasan Lahad Datu, Sabah.

Pada ketika ini pihak universiti tidak mempunyai sebarang aktiviti pelajar dan aktiviti penyelidikan di kawasan tersebut. Sehubungan itu, keselamatan semua warga kakitangan serta pelajar adalah terjamin.

Selain kawalan ketat daripada pihak keselamatan negara, jarak sejauh lebih 400 kilometer antara Lahad Datu dengan kampus UMS di Kota Kinabalu turut membolehkan warga UMS terhindar daripada kemelut yang berlaku di Pantai Timur Sabah. Dua kampus cawangan iaitu UMS Cawangan Sandakan dan UMS Kampus Antarabangsa Labuan juga selamat dan jauh terhindar daripada ancaman pencerobohan itu.

Walaupun demikian, pihak universiti akan sentiasa bersiap siaga dan meningkatkan tahap keselamatan di dalam dan sekitar kampus untuk memastikan sesi tutorial dan kuliah terus berjalan dengan lancar dan selamat.

BAHAGIAN PERHUBUNGAN KORPORAT

UNIVERSITI MALAYSIA SABAH