MCIS 2013 Platform Percambahan Minda Bidang Teknologi Maklumat di Asia Tenggara

MCIS 2013JUMAAT, 15 FEBRUARI – Persidangan Sistem Maklumat Malaysia (MCIS) 2013 yang berlangsung di Hotel Le Meridien, Kota Kinabalu mampu menjadi platform yang sesuai dalam membincangkan dan meneroka kerjasama serantau dalam bidang teknologi maklumat.

Berucap pada majlis itu, Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat, Datuk Dr. Yee Moh Chai berkata, inovasi berterusan terutama dalam bidang teknologi maklumat (ICT) adalah sangat penting seiring dengan peredaran masa. Tambahnya dalam membuat satu teori terhadap sistem tertentu, keperluan pengguna haruslah dititikberatkan.

Beliau turut menggariskan empat trend penting dalam sistem maklumat, iaitu media sosial, mobiliti, data besar dan pengkomputeran awan. Ujarnya hasil daripada trend ini, masyarakat benar-benar diperkasakan dengan segala kemudahan mencapai maklumat. Beliau berkata demikian ketika merasmikan Persidangan Sistem Maklumat Malaysia 2013 pagi tadi. Teks ucapannya dibacakan oleh Pembantu Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat, Datuk Hajah Jainab Datuk Seri Panglima Haji Ahmad Ayid.

Terdahulu, Naib Canselor UMS Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun Abdullah dalam ucapannya berkata penganjuran MCIS 2013 ini menggambarkan inisiatif yang tepat di dalam pelan universiti yang selaras dengan Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara dalam memberi tumpuan dan mengukuhkan bidang penyelidikan dan inovasi.

“UMS sentiasa berusaha untuk meningkatkan pengiktirafan antarabangsa terhadap penyelidikan dari UMS, dan penganjuran persidangan seperti ini adalah seiring dengan sasaran UMS. Saya berharap persidangan ini akan menggalakkan percambahan ilmiah tentang bidang sistem maklumat serta potensinya pada masa depan,” katanya. Teks ucapan beliau dibacakan oleh Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi, Prof. Dr. Shahril Yusof. Hadir sama Pengarah UMS Kampus Antarabangsa Labuan, Prof. Madya Dr. Ismail Ali, Dekan Sekolah Sains Informatik Labuan, Dr. Ag. Asri Ag. Ibrahim serta Dekan Sekolah Perniagaan dan Kewangan Antarabangsa Labuan, Prof. Madya. Dr. Syed Nasirin Syed Zainol Abidin.

Persidangan yang bertemakan ‘Sistem Maklumat di Asia Tenggara’ itu diadakan selama empat hari sejak 13 Februari sehingga esok dengan membincangkan prospek industri ICT serta cabarannya pada masa hadapan.

Oleh : Mohd. Affzanizam, BPK