Keputusan Permohonan Kemasukan Pelajar Pascasiswazah UMS Kini Boleh Disemak

PascaResultRABU, 13 FEBRUARI – Para pemohon Kursus Pascasiswazah semester 2 sesi 2012/2013 Universiti Malaysia Sabah (UMS) kini boleh menyemak keputusan status permohonan.

Penolong Pendaftar Kanan Pusat Pengajian Pascasiswazah UMS, Alna Tugon berkata, status permohonan kursus itu boleh disemak melalui pautan laman web UMS bermula 18 Januari hingga 21 Februari 2013.

Menurutnya, mereka yang berjaya dikehendaki untuk membuat pengesahan manakala mereka yang tidak berjaya masih boleh membuat rayuan sehingga hari pendaftaran kursus berkenaan.

“Setakat 13 Februari, seramai 189 pelajar telah mengesahkan permohonan mereka. Sekiranya permohonan mereka tidak berjaya, mereka boleh mengemukakan rayuan kepada pihak sekolah sehingga tarikh pendaftaran nanti,” ujar beliau.

Tambahnya, para pemohon yang mempunyai sebarang kemusyikilan juga boleh mendapatkan maklumat lanjut dengan menghubungi pejabat Pusat Pengajian Pascasiswazah di talian 088-320000 sambungan 62133.

Sementara itu, Dekan Pusat Pengajian Pascasiswazah, Prof. Datin Dr. Mariam Abd. Latip ketika dihubungi berkata, beliau amat mengalu-alukan kehadiran semua pelajar baharu pascasiswazah UMS sebagai warga EcoCampus untuk mendaftar pada minggu hadapan.

Pendaftaran kursus tersebut akan dilakukan selama dua hari pada 22 dan 23 Februari 2013 bermula jam 8.00 pagi sehingga 5.00 petang.

Oleh: Faezah Mohamad Dun