Majlis Perwakilan Pelajar UMS Jalankan Program Delegasi Bayu 1Malaysia

Delegasi MPPISNIN, 18 FEBRUARI 2013 - Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) Sesi 2012/2013 telah menjalankan program kunjungan Delegasi Bayu baru-baru ini.

Menurut Pegawai Psikologi Kanan Jabatan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni UMS, Masnahneh Masdin, program selama 12 hari itu telah menjelajah ke seluruh universiti awam di Semenanjung Malaysia dengan membawa objektif untuk menjalinkan hubungan diplomatik dengan IPTA yang terlibat.

Antara universiti awam yang dilawati termasuklah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

“Selain itu, program ini juga mampu mewujudkan rangkaian jalinan pertukaran sumber ilmu dari segi kepimpinan, akademik dan diplomatik antara pemimpin mahasiswa,” katanya yang juga merupakan pegawai pengiring program tersebut.

Menurutnya, selain memperkenalkan MPP UMS kepada pemimpin pelajar di setiap IPTA itu, program tersebut juga turut diisi dengan sesi dialog untuk tujuan perkongsian maklumat dan membincangkan isu-isu semasa berkaitan dengan mahasiswa.

Delegasi UMS yang disertai seramai 24 orang MPP dan dua pegawai pengiring turut mengadakan kunjungan ke Kementerian Pengajian Tinggi, Biro Tatanegara dan Jabatan Perdana Menteri. Rombongan itu juga berkesempatan mengadakan perjumpaan dengan Perdana Menteri Malaysia,  Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak.

Oleh : Faezah Mohamad Dun, BPK