Penganjuran Senamrobik Peringkat UMS Mendapat Sambutan Mengalakkan

aerobikJUMAAT, 15 MAC -  Penganjuran program Senamrobik  peringkat Universiti Malaysia Sabah (UMS) mendapat sambutan mengalakkan apabila berjaya menarik penyertaan lebih 200 golongan mahasisiwi universiti berkenaan. Program yang diadakan di Padang Kawad universiti berkenaan baru-baru ini telah dirasmikan oleh Ketua Dekan Sekolah Perniagaan Dan Ekonomi, Prof. Madya Dr. Hajah Arsiah Hj. Bahrom.

Dalam ucapannya beliau berkata, penganjuran aktiviti senamrobik itu amat bertepatan dan selari dengan falsafah pendidikan kebangsaan yang menghendaki proses perkembangan potensi pelajar dilaksanakan secara menyeluruh untuk mewujudkan insan yang seimbang dari segi jasmani, intelek, rohani dan emosi.

Beliau turut memberitahu, untuk kekal sihat dan ceria, para mahasiswi juga perlu mengamalkan aspek penjagaan dari segi diet pemakanan, kecergasan fizikal badan dan rehat yang mencukupi.

“Diet yang seimbang perlu dititikberatkan berdasarkan kepada piramid makanan dan pengambilan makanan segera perlulah dielakkan. Para pelajar juga harus mengutamakan waktu tidur kerana badan manusia juga memerlukan masa untuk berehat,” katanya.

Aktiviti senamrobik itu telah diketuai oleh jurulatih jemputan luar, Hasnan Muan. Ketika sesi tersebut beliau memberitahu, aktiviti senamrobik merupakan satu aktiviti yang melibatkan pergerakan otot-otot utama dan ia boleh diamalkan oleh semua lapisan masyarakat.

Katanya, pelajar perlulah bersifat agresif dalam mengembangkan bakat mereka selari dengan hasrat kerajaan dalam merealisasikan slogan ‘Malaysia Cergas’ yang memberi penekanan kepada usaha memperluaskan kegiatan sukan dan rekreasi kepada rakyat Malaysia.

Penganjuran aktiviti senamrobik ini merupakan salah satu daripada aktiviti Exco Hal  Ehwal Wanita, Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UMS bersempena Minggu Inspirasi Sanubari.

Oleh: Dr. Nizam Nazarudin, SPPS