Menyambung pelajaran di UMS

Program di UMS

Lebih 50 program prasiswazah dan pascasiswazah dengan kelayakan: diploma, sarjana dan ijazah doktor falsafah, pembelajaran luar kampus, dalam bidang kesenian, sains sosial, penjagaan dan sains bioperubatan. Tempoh pengajian adalah di antara dua tahun sehingga beberapa tahun untuk program sambilan.

Program Luar Kampus

Terdapat lima cawangan PLUMS yang beroperasi di seluruh negeri ini iaitu Kota Kinabalu, Sandakan, Tawau, Keningau dan Labuan yang menawarkan 13 program pengajian Prasiswazah, 10 program Pascasiswazah secara Kerja Kursus, 1 program Diploma Pascasiswazah dan 1 program Diploma kerjasama dengan Kolej Segi Subang Jaya.

Program Asasi Sains

Program Asasi Sains ini bertujuan untuk melahirkan pelajar-pelajar yang mempunyai pengetahuan sains asas yang mantap untuk diserap ke dalam program-program pengajian sains di Universiti Malaysia sabah. Selain itu, program ini juga berperanan untuk memberi peluang kepada calon-calon yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda melalui saluran utama kementerian (UPU). Struktur kurikulum Program Asasi Sains ini mempunyai kelulusan dan kemahiran sains yang menepati program yang disediakan oleh sekolah-sekolah di Universiti Malaysia Sabah.