Frequently Ask Question

QUESTION? Look here...

JAMINAN KUALITI AKADEMIK & AKREDITASI

PENGURUSAN KUALITI PERKHIDMATAN (BPQs)

AKREDITASI PROGRAM

01 Apakah Perbezaan antara akreditasi di bawah Lembaga Akreditasi Negara (LAN) dan Akreditasi di bawah Agensi Kelayakan Malaysia (MQA)?
Proses akreditasi LAN dan MQA berbeza dari aspek pematuhan Kerangka Kelayakan Malaysia (MQF). Akreditasi MQA mensyaratkan setiap program yang dinilai mematuhi MQF. Aspek ini tidak diambil kira semasa LAN kerana pada waktu itu MQF belum diperkenalkan. Untuk makluman lanjut sila klik di sini

MOCK AUDIT

01 Mengapa mock-audit perlu dilaksanakan?
Menentukan F/A/P/I mencapai keperluan standard yang ditetapkan untuk tujuan penambahbaikan bukan untuk mencari kesilapan/kesalahan.

PUSAT JAMINAN KUALITI (CQA)

01 Adakah Pusat Jaminan Kualiti (CQA) ini terletak di bawah pejabat pendaftar? Adakah Pusat Jaminan Kualiti (CQA) ini sama dengan bahagian Audit Dalaman, UMS?

i. Tidak, ianya diletakkan terus di bawah Pejabat Naib Canselor. Sebelum ini, ianya adalah satu unit yang diletakkan di bawah Pejabat Pendaftar. Akan tetapi, bermula pada 27 januari 2021 ianya telah dijadikan sebuah PTJ baharu yang memfokuskan kepada kualiti di UMS, secara keseluruhan.

ii. Tidak, CQA memfokuskan kepada persijilan kualiti dan persijilan akreditasi.

MAKLUMAT PANTAS

01 Apa itu ISO?
ISO merujuk kepada INTERNATIONAL ORGANISATION FOR STANDARDISATION. Organisasi ini adalah sebuah badan bersekutu yang menggabungkan organisasi dari seluruh dunia yang bertanggungjawab mewujudkan standard di negara masing-masing.
13 Bagaimana untuk mengenalpasti risiko?
Proses mengenalpasti risiko telah diterangkan dalam Pelan Pengurusan Risiko Edisi 2020.