AKTIVITI 1999

AKTIVITI-AKTIVITI KESEUMBA PADA TAHUN 1999

6 Mac
Satu Program khas anjuran KESUMBA Demonstrasi "Table Laying - Malay, Chinese & Western Style" dan "Table Etiquette" telah dijalankan di Likas Square Business Suites.

22 April
Mesyuarat Agung Tahunan Kedua KESUMBA (MAT-II) dan sekaligus pelancaran Buletin dan Lagu KESUMBA diadakan di Bilik Mesyuarat Utama, Kampus Teluk Likas dan dirasmikan oleh Y.Bhg. Prof. Datuk Seri Panglima Dr. Abu Hassan Othman, Naib Canselor UMS.

9 Julai
Kelas pertama Pengajian Islam oleh Ustazah Hajah Elfi Hanum Siregar dijalankan anjuran Biro Hal Ehwal Agama dan Kebajikan.

10 Julai Taklimat Khas "Personal Financial Planning" telah diadakan di Perpustakaan Kampus Jalan Tuaran anjuran bersama Biro Pendidikan & Pelajaran dan Biro Ekonomi dan Kepenggunaan. 

13 Julai Majlis maulidur Rasul telah diadakan di Bilik Mesyuarat Utama, Kampus Teluk Likas anjuran Biro Hal Ehwal Agama dan Kebajikan.

23 Julai Kelas kedua Pengajian Islam dijalankan di rumah Ketua Biro Hal Ehwal Agama dan Kebajikan.

6 Ogos Kelas ketiga Pengajian Islam ceramah bertajuk 'Kepentingan Ilmu dan Pendidikan dalam Kehidupan' disampaikan oleh Ustazah Rohani Said dari JAKIM bertempat di rumah Ketua Biro Hal Ehwal Agama dan Kebajikan.

13 Ogos Taklimat Skim Takaful Keluarga telah diadakan di BS1, UMS Kampus Teluk Likas anjuran Biro Hal Ehwal Agama dan Kebajikan.

20 Ogos Kelas keempat Pengajian Islam ceramah mengenai 'Akhlak' telah disampaikan oleh Ustazah Rohani Said dari JAKIM.

9-12 September Gerai jualan KESUMBA di Tamu Gadang dan Poster Pameran Akademik di Dewan Kuliah Kampus Tetap telah diadakan sempena Majlis Konvokesyen Pertama UMS. Biro Pendidikan & Pelajaran dan Biro Ekonomi & Kepenggunaan telah terlibat secara langsung dalam menjayakan aktiviti-aktiviti ini.

1 Oktober Kelas kelima Pengajian Islam: Ceramah bertajuk 'Keimanan dan Kebersihan Diri' disampaikan oleh Ustazah Mariah Hj. Ismail.

20 Oktober KESUMBA mengadakan kunjungan hormat ke Istana Negeri.

21-23 November Khemah Alam Sekitar Kanak-kanak I telah dijalankan dengan jayanya anjuran bersama Biro Pendidikan dan Pelajaran dan Unit Biologi Tropika & Pemuliharaan serta "Environment Action Committee Sabah". Seramai 21 orang anak-anak ahli KESUMBA dan peserta luar yang berumur 7-12 tahun telah mengikuti khemah ini.

8 Disember Lawatan ke Santuari Burung di Likas dan seramai 12 orang kanak-kanak yang terdiri daripada peserta Khemah Alam Sekitar. Lawatan ini telah dikendalikan oleh Biro Pendidikan & Pelajaran dengan kerjasama "Sabah Nature Club".

13-22 Disember Umrah Awal Ramadhan telah diikuti oleh 9 orang peserta terdiri daripada ahli KESUMBA dan keluarga. Program ini telah dikendalikan oleh Biro Hal Ehwal Agama dan Kebajikan dengan kerjasama Tabung Haji Travel & Tours dan Syarikat Umma Umaiyah.