Pupuk Minat STEM Sejak Kecil: Taufiq

SELASA, 19 JANUARI - Pandemik COVID-19 yang melanda negara pada ketika ini tidak menghalang Universiti Malaysia Sabah (UMS) untuk menjayakan Konvensyen My STEM Ambassador Early Childhood Education 2021 secara dalam talian menerusi Facebook @UMS Official baru-baru ini.

Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Datuk ChM. Dr. Taufiq Yap Yun Hin berkata, situasi pandemik tidak menghalang penganjuran majlis ilmu dilaksanakan tetapi sebagai peluang untuk meneroka kepakaran bagi kepentingan semua pihak.

“Penganjuran konvensyen bersama dengan Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Gaya ini dapat mensinergikan kepakaran ahli akademik UMS dan IPG yang diharap dapat memberi dan menambah kesedaran kepada pendidik, ibu bapa dan masyarakat tentang keperluan dan perkembangan terkini bidang pendidikan, khususnya dalam bidang STEM peringkat awal kanak-kanak.

“Semoga konvensyen ini dapat memberi dimensi baharu kepada pemikiran masyarakat berhubung bidang STEM (Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik), yang secara khusus memberi penekanan ke atas kepentingan bidang STEM dalam kehidupan manusia, pembangunan dan kemajuan sesebuah negara.

“Kita bukan hanya menanamkan minat kanak-kanak dalam bidang STEM tetapi juga berkaitan bagaimana kanak-kanak dapat meneroka dan bersiap sedia dengan idea baru untuk mencipta teknologi baru apabila dewasa kelak,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan konvensyen tersebut yang disiarkan secara langsung melalui laman Facebook rasmi UMS.official yang mendapat lebik 7 ribu tontotan dari seluruh Malaysia. Pelbagai ulasan positif turut dikongsi oleh rakan maya atas penganjuran konvensyen tersebut.

Menurut Taufiq, konvensyen tersebut menyediakan platform kepada masyarakat untuk mengetahui kepentingan serta faedah STEM, bukan sahaja untuk masa depan kanak-kanak tetapi juga dalam mengharungi kehidupan seharian yang amat bergantung dengan kemahiran teknologi.

“Saya percaya pendidikan awal kanak-kanak ialah masa yang terbaik untuk mencungkil potensi yang maksimum supaya kanak-kanak cenderung ke arah bidang STEM.

“Justeru itu, konvensyen maya seumpama ini mampu membuka minda guru dan ibu bapa tentang peranan mereka dalam pendidikan kanak-kanak abad ke-21,” ujar Taufiq.

Selain konvensyen dua hari itu, turut diadakan pertandingan STEM Experiment for the Little Scientists, COVID-19 STEM Invention serta pameran poster yang bertemakan kesedaran STEM pendidikan awal kanak-kanak yang telah bermula November 2020 dan berakhir pada 5 Januari lalu.

Pertandingan julung kali itu disertai 180 orang peserta dari seluruh Malaysia yang terlibat secara langsung dalam pendidikan awal kanak-kanak, terdiri daripada tenaga pengajar, pengasuh serta individu yang terlibat secara langsung dalam kerjaya STEM.

Hadir sama secara maya pada majlis tersebut Penasihat My STEM Ambassador UMS merangkap Pengerusi National STEM Association, Profesor Datuk Dr Noraini Idris yang juga Penceramah jemputan dalam konvensyen ini.