Persidangan Kualiti Hidup Borneo kali Ke-3 diadakan 23-26 Mei depan

Persidangan Kualiti Hidup Borneo kali Ke-3 bakal diadakan di Universiti Malaysia Sabah (UMS) pada 23 hingga 26 Mei depan.

Persidangan yang bertemakan ‘Kehidupan Berkualiti Untuk Semua’ itu turut dijalankan secara dalam talian bagi memudahkan peserta seluruh dunia menyertainya.

Menurut kenyataan UMS berkata, Persidangan itu akan menghimpunkan cendekiawan, pengamal, dan individu untuk membincangkan cara meningkatkan kualiti hidup di rantau ini.

Katanya, Persidangan itu merangkumi pelbagai topik berkaitan kualiti hidup, termasuk isu kelaparan, keselamatan makanan, pertanian mampan, penyakit tidak berjangkit, kemiskinan, pendidikan, pekerjaan dan pertumbuhan ekonomi.

“Persidangan ini akan mengubah pemikiran bagi sesiapa yang berminat untuk meningkatkan kualiti hidup dan kesejahteraan di rantau ini.

“Barisan penceramah termasuklah Profesor Datuk Taufiq Yap Yun Hin, Profesor Dilip V. Jeste, dan Dr Ravivarma Rao Panirselvam,” katanya.

Katanya, ia juga merupakan peluang untuk berkumpul berkongsi pengetahuan dan pengalaman, bekerjasama serta membentuk komuniti dalam membuat perubahan positif di dunia.

“Pendaftaran persidangan ini dibuka sekarang dan sebarang maklumat boleh rujuk di laman web persidangan https://bqolc.ums.edu.my/,” katanya.