Karnival MSN dan Malaysia Techlympics 2023 Berlangsung Meriah di UMS

Karnival Minggu Sains Negara (MSN) 2023 dan Malaysia Techlympics 2023 Peringkat Zon Sabah telah membuka tirainya kelmarin dengan penuh gilang gemilang.

Pelbagai pameran dan aktiviti menarik yang berasaskan Sains, Teknologi dan Inovasi (STI) diadakan seperti STEM Speaker Series, Robotic Show dan pelbagai lagi.

Program anjuran kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Malaysia (MOSTI) dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah (KSTI) itu berlangsung selama tiga hari sehingga 26 Ogos 2023 bertempat di Kompleks Dewan Kuliah Pusat ke-2 (DKP 2) Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Berucap pada majlis tersebut, Timbalan Menteri MOSTI, Datuk Arthur Joseph Kurup berkata, penganjuran MSN dan Malaysia Techlympics bertujuan sebagai usaha untuk terus membudayakan Sains, Teknologi dan Inovasi (STI) dalam kehidupan rakyat Malaysia selaras dengan Pelan Tindakan Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara (DSTIN) 2021 – 2030.

“DSTIN menekankan pelaksanaan pelbagai inisiatif pembudayaan STI secara bersepadu, konsisten dan inklusif serta meningkatkan kesedaran rakyat Malaysia.

“Sejajar dengan itu, pelaksanaan MSN adalah bagi meraikan kepelbagaian dan keperluan negeri dengan memberi peluang kepada penggerak dan pengamal STI tempatan,” katanya.

Arthur berkata, penganjuran Malaysia Techlympics 2023 juga adalah inisiatif MOSTI bagi memupuk minat generasi muda terhadap Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) melalui pendekatan pertandingan kemahiran dan inovasi yang berimpak tinggi.

“Selaras dengan penganjurannya pada tahun kedua ini, MOSTI komited untuk meraih satu juta penyertaan daripada pelajar dan belia yang berusia tujuh hingga 30 tahun dalam pertandingan berteraskan teknologi terkini,” katanya.

Majlis perasmiannya disempurnakan Menteri KSTI, Datuk Dr. Haji Mohd Arifin Datuk Haji Mohd. Arif. Hadir sama, Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Hj. Mansor.