UMS Anjur Kongres Antarabangsa Antropologi Fisiologi Sebagai Lensa Unik Fahami Penyakit Berjangkit

Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK), Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menganjurkan Kongres Antarabangsa Fisiologi baru-baru ini sebagai lensa unik untuk memahami isu berkaitan penyakit berjangkit.

Menurut Pengerusi Kongres Antropologi Fisiologi, Profesor Dr. Kamruddin Ahmed, penganjuran kongres adalah satu penghormatan kepada UMS kerana berpeluang menjadi tuan rumah selepas tujuh tahun.

“Kongres kali ini mengangkat tema persekitaran dan kesihatan manusia memfokuskan kepada penyakit berjangkit terhadap kesihatan manusia, struktur sosial dan ekonomi.

“Di samping itu, kongres ini menyoroti kepentingan aktiviti antropologi dalam mempengaruhi penyakit berjangkit, terutamanya penyakit berjangkit yang muncul.

“Saya berharap acara ini menjadi lensa yang unik untuk memahami hubungan yang canggih antara manusia, persekitaran, penularan dan kesan penyakit berjangkit,” katanya dalam satu kenyataan bersempena dengan program tersebut.

Prof. Kamaruddin turut memaklumkan, ilmu antropologi fisiologi adalah medium terbaik untuk menerangkan hubungan asas antara proses fisiologi, faktor budaya, persekitaran dan evolusi yang telah membentuk spesies manusia.

“Penerokaan kolektif dalam kongres ini bukan sahaja meningkatkan lagi pemahaman tentang masa lalu manusia tetapi juga merupakan harapan dalam mempengaruhi masa depan kita.

“Justeru itu, syabas diucapkan kepada semua peserta, jawatankuasa penganjur, dan penaja atas sumbangan bagi merealisasikan acara ini menjadi kenyataan,” ujar beliau.

Seramai 104 orang peserta termasuk beberapa peserta antarabangsa terlibat dalam kongres dua hari itu, antaranya peserta dari United Kingdom (UK), Amerika Syarikat, Korea Selatan, Jepun, China dan Singapura.

Perasmian program tersebut telah disempurnakan oleh Presiden Persatuan Antarabangsa Antropologi Fisiologi, Prof. Dr. Barry Bogin.