Kolaborasi UMS bersama Delegasi BKS PTN Indonesia Tingkatkan Keupayaan Akademik Bidang Pertanian

Kolaborasi Universiti Malaysia Sabah (UMS) bersama Delegasi Badan Kerjasama Perguruan Tinggi Negeri Wilayah Indonesia Bagian Barat (BKS-PTN) mampu meningkatkan keupayaan akademik dalam bidang pertanian, pada Isnin.

Menurut Pengerusi Delegasi Badan Kerjasama Perguruan Tinggi Indonesia, Dr. Ir Samadi, kolaborasi kali ini bertujuan untuk melawat Fakulti Pertanian Lestari (FPL) UMS.

“Kami percaya lawatan ini akan membuka peluang yang berharga untuk meningkatkan kerjasama antara universiti kami dalam bidang mobaliti dan penyelidikan pelajar, kakitangan akademik.

“Diharap Kolaborasi kali ini dapat memupuk kerjasama yang lebih mendalam dan meneroka peluang untuk pertumbuhan bersama antara universiti dalam bidang pertanian,” katanya dalam satu ruang mesyuarat kolaborasi bersempena majlis tersebut.

Dr. Samadi juga memaklumkan, pihak mereka berbesar hati untuk mengembangkan kerjasama dalam pertukaran staf akademik dan program pelajar bagi memudahkan kerjasama penyelidikan dan penerokaan projek dan insiatif bersama.

Beliau mengucapkan terima kasih di atas peluang yang diberikan untuk meneroka kampus, melihat kemudahan yang terdapat di UMS dan berinteraksi dengan ahli fakulti dan pelajar.

Kolaborasi tersebut turut disantuni oleh Prof. Madya Dr. Azwan Awang, Dekan FPL secara atas talian melalui aplikasi Webex bagi memberikan sedikit maklumat tentang keistemewaan dan fasiliti yang disediakan oleh UMS kepada pelajar dan penyelidikan pertanian.

Dalam pada itu, Webinar yang disampaikan oleh Dr. Muhammad Askari, Pensyarah Kanan FPL yang bertajuk Agricultural Irrigation System for Durian telah diadakan pada sesi akhir ruang mesyuarat kolaborasi tersebut.

Dalam majlis tersebut, turut berlangsung sesi menandatangani LoI antara UMS dan BKS PTN, yang disempurnakan oleh Datuk Dr. Kasim Hj. Mansor mewakil UMS, dan Dr. Ir. Samadi mewakili BKS PTN.

Seramai 22 orang delegasi yang mewakili sebelas universitas termasuklah Universitas Sumatera Utara, Tirtayasa, Jambi, Andalas, Riau, Syiah Kuala, Sriwijaya, Universitas Palangka Jaya, Universitas Tanjung pura dan Siliwangi.

Hadir sama, Dr. Norhuda Salleh, Timbalan Pengarah, Pusat Pengantarabangsaan dan Penlibatan Global, Prof. Madya Dr. Fifiy Hanisdah Saikim, Pengarah Institud Biologi, Tropika dan Pemuliharaan.