Pembelian Bas Baharu Untuk Keselesaan Warga UMS: Naib Canselor

Universiti Malaysia Sabah (UMS) menambah sebanyak lapan buah bas baharu dengan kos pembelian sebanyak RM4.9 juta untuk kegunaan dan keselesaan warganya.

Daripada jumlah tersebut, sebanyak tujuh buah bas adalah berkapasiti 45 tempat duduk dan sebuah bas coaster berkapasiti 25 tempat duduk.

Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Kasim Hj. Mansor berkata, penambahan bas tersebut adalah untuk kegunaan warga UMS khususnya bagi aktiviti pengajaran dan pembelajaran.

“Selain itu juga, penambahan bas ini adalah sebagai salah satu persiapan bagi menyambut kemasukan pelajar baharu di UMS yang akan mula mendaftar pada 30 September nanti.

“Seperti tahun-tahun sebelumnya, UMS juga akan menggunakan bas-bas ini untuk menjemput pelajar-pelajar baharu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu dan Stesen Bas Inanam,” ujarnya.

Beliau berkata demikian sewaktu merasmikan Majlis Perasmian Bas Baharu UMS di Dataran Dewan Canselor, baru-baru ini.

Tambah Kasim, pihak Jabatan Pembangunan dan Penyelenggaraan (JPP) UMS telah berusaha sejak tahun 2021 untuk memastikan perolehan dan pembelian bas baharu itu berjaya direalisasikan.

“Saya berharap dengan adanya bas baharu ini, ia akan membantu meningkatkan lagi mutu perkhidmatan UMS, sekali gus menjamin keselesaan pelajar dan warga UMS di samping memberi imej yang tinggi kepada universiti,” katanya.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) UMS, Profesor Ir Dr. Rosalam Hj. Sarbatly; Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Profesor Madya Dr. Raman Noordin; Pengarah JPP UMS, Ir. Ts. Mohd Ari Nazrul Abd Rahman serta Presiden Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UMS, Jeeva Cassandra Abdul Mumin.