Alumni UMS Perlu Kekal Hubungan Rapat Dengan Universiti: Naib Canselor

Alumni Universiti Malaysia Sabah (UMS) perlu terus mengekalkan hubungan atau perasaan ‘sense of belonging’ dengan alma mater mereka iaitu UMS sebagai satu usaha untuk menyokong dan menyumbang ke arah menambah baik agenda pembangunan universiti.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Hj. Mansor berkata, penganjuran program UMS Alumni Homecoming Dinner umpamanya adalah platform terbaik bagi mengeratkan silaturahim dan bertentang mata antara para alumni dan pentadbiran universiti seterusnya merencana ruang-ruang kerjasama dan program-program bersama universiti.

“Majlis sebegini bukan sahaja istimewa dalam konteks ‘reunion’ dan imbasan kenangan warga UMS tetapi turut signifikan untuk mengekalkan perasaan ‘sense of belonging’ tersebut.

“Perasaan ‘Sense of belonging’ ini tidak terhad kepada penganjuran program yang berbentuk acara atau majlis semata-mata tetapi merangkumi pelbagai inisiatif dan aktiviti yang berimpak tinggi dan memberi nilai tambah terhadap sumbang kembali alumni kepada bakal alumni yang masih menuntut di UMS,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan ketika merasmikan UMS Alumni Homecoming Dinner di Hotel Hilton, Kota Kinabalu baru-baru ini.

Kasim menambah, UMS amat bertuah kerana alumninya sentiasa proaktif membantu, menyokong dan mendukung pelbagai program yang dijalankan pihak universiti sama ada berbentuk pembangunan fizikal, pengupayaan modal insan dan lonjakan akademik.

“Setiap perkara yang akan memberi manfaat kepada bakal alumni, alumni dan juga universiti, teruslah memberi semoga dengan cara ini alumni terus dapat memperkukuhkan hubungan antara alumni dan universiti.

“Pendapat saya, bukan nilai pada sumbangan yang diberikan kepada universiti sebaliknya bagaimana bentuk sumbangan itu mampu membawa perubahan kepada pembangunan universiti dan juga kebaikan kepada masyarakat dan komuniti setempat,” katanya.

Terdahulu, Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Prof. Madya Dr. Raman Noordin memaklumkan, lebih 500 alumni berjaya dihimpunkan pada majlis makan malam tersebut.

“Ini termasuklah alumni antarabangsa antaranya dari Brunei, China dan Timor Leste.

“Selain makan malam, beberapa aktiviti juga diadakan bersama dengan para alumni antaranya pertandingan boling, Campus Tour dan Kejohanan Golf,” katanya.

Beliau turut berharap agar pertemuan ini dapat merapatkan hubungan antara alumni, serta para alumni akan terus memberikan pandangan dalam menyokong pembangunan universiti.

Pada majlis tersebut, Kasim turut menyempurnakan penyerahan surat niat kepada 25 syarikat yang menjadi rakan strategik kepada Alumni UMS, serta turut melancarkan Alumni Club House Fund.

Hadir sama pada majlis tersebut Ahli-ahli Lembaga Pengarah UMS, Samasuddin Yusop dan Datuk Haji Aliasgar Basri; Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa), Prof. Dr. Shahril Yusof; Pengarah Pusat Alumni UMS, Dr. Arif @ Kamisan Pusiran; dan Pemangku Presiden Pertubuhan Alumni UMS, Mohammad Pauzi Jhumat.