Tamu Gadang 2023 Dedah Pelajar Aktiviti Skala Mega

Oleh: Iffah Atirah Abdul Momin, Pelajar Tahun Tiga Program Komunikasi, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan

Penganjuran Tamu Gadang (TG) Universiti Malaysia Sabah (UMS) sempena Majlis Konvokesyen UMS kali ke-25 baru-baru ini memberi pendedahan pengurusan organisasi kepada para pelajar dalam penganjuran aktiviti berskala mega.

Menurut Timbalan Pengarah TG, Ct Zuelaika Yusri, pelajar berpeluang mendapat pelbagai pengalaman dan manfaat apabila terlibat sebagai ahli jawatankuasa (AJK) TG  kerana mereka akan berurusan dengan ramai orang seperti kakitangan universiti, penggerai serta pengunjung.

Tambahnya, persiapan TG kali ini mengambil masa selama dua bulan untuk menjayakannya yang dimulai dengan proses pencarian AJK melalui temu duga, tajaan dan penyewa gerai serta pemilihan aktiviti yang bersesuaian.

“Semua AJK disediakan makan minum, pemberian markah merit peringkat antarabangsa dan elaun sepanjang tamu berlangsung.

“Walaupun tema TG ialah Indie, namun tema untuk keempat-empat hari adalah berbeza, contohnya tema untuk hari pertama ialah Kids Day, esoknya Girls Day dan selanjutnya untuk hari-hari mendatang.

“Kami turut selitkan beberapa pembaharuan seperti menambah aktiviti jualan but kereta di hadapan pentas mini,” katanya ketika ditemui media.

Ujarnya lagi, sepanjang beberapa hari, beberapa orang artis dijemput seperti Stacy, Harris Baba, Keewon, Dabra Sia untuk turut serta memeriahkan TG.

Beliau berharap agar pelajar yang menyertai jawatankuasa ini akan dapat menimba pengalaman berharga untuk digunakan di alam pekerjaan kelak.

Tamu Gadang yang berlangsung dari 10 hingga 15 Disember bertempat di Anjung Siswa telah ditaja oleh Jabatan Penerangan Malaysia, Hotlink, Sabah International Convention Centre (SICC), Iriz Studio dan lain-lain.