Pelajar SNU Teroka Kepelbagaian Biologi Malaysia Bersama UMS

Universiti Malaysia Sabah (UMS) bersama Universiti Kebangsaan Seoul (SNU) baru-baru ini menganjurkan program ‘SNU in the World Programme + Social Responsibility in Malaysia’.

Menurut kenyataan Universiti Malaysia Sabah (UMS), sebanyak 21 pelajar sarjana muda dari SNU menyertai program yang berlangsung di Sabah dari 5 hingga 21 Januari lalu.

“Program tersebut dilaksanakan di bawah penyeliaan Prof. Young Woon Lim dari Pusat Pengajian Sains Biologi, Prof Madya Mi Sun Park dari Unit Tanggungjawab Sosial, Prof Madya Bumjo Oh dari Kolej Perubatan, SNU dan Prof Madya Dr Jaya Seelan Sathiya Seelan dari Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan (ITBC), UMS.

“Program tersebut tidak hanya melibatkan pelajaran di dalam bilik kuliah malah juga menyertakan pelbagai aktiviti luar yang dianjurkan oleh SNU dan Fakulti Perhutanan Tropika, UMS,” katanya, hari ini.

Katanya, sepanjang program dua minggu itu, para pelajar diberi pendedahan melalui kuliah mengenai kepelbagaian biologi dan pemuliharaan, terutamanya berkaitan dengan gajah dan entomologi.

Kuliah-kuliah tersebut dikendalikan oleh dua pensyarah kanan dari ITBC, iaitu Dr. Nurzhafarina Othman dan Prof. Madya Dr. Mahadimenakbar Mohamed Dawood, masing-masing.

Menurutnya, program tersebut mencapai kemuncaknya pada hari terakhir di UMS dengan mengadakan Forum Alam Sekitar SNU-UMS.

“Forum tersebut menampilkan ceramah oleh Prof. Young Woon Lim (SNU) tentang kepelbagaian dan peranan kulat dari laut, serta usaha NGO oleh Michael Yap (TAME) dalam melindungi kehidupan marin serta batasannya.

“Forum tersebut juga menjadi platform bagi pelajar untuk berbincang tentang kepelbagaian marin dan aspek budaya.

“Pelajar dari SNU mempelajari tentang kepelbagaian biologi di Malaysia sepanjang program ini dan mereka berkongsi pendapat tentang kehilangan kepelbagaian biologi marin serta penyelesaian yang sepadan dalam forum ini bersama pelajar UMS,” ujarnya.