UMS – Alpro Pharmacy Jalin Kerjasama Tingkat Peluang Pekerjaan Graduan Pemakanan

Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Alpro Pharmacy Sdn. Bhd. bekerjasama bagi meningkatkan peluang pekerjaan graduan program Sarjana Muda Pemakanan UMS.

Kerjasama itu dimeterai melalui memorandum perjanjian persefahaman (MoU) yang diadakan baru-baru ini.

Melalui kerjasama tersebut, UMS dan Alpro Pharmacy akan meluaskan kerjasama melalui kepelbagaian aktiviti pengajaran dan pembelajaran termasuk latihan industri serta khidmat masyarakat dalam kalangan pelajar Fakulti Sains Makanan dan Pemakanan (FSMP) UMS.

Menurut Ketua Progam Pemakanan UMS, Dr. Norliyana Aris, Alpro Pharmacy Sdn. Bhd. menjadi pilihan 40 peratus pelajar Program Pemakanan untuk menjalankan latihan industri mereka.

“Ini kerana Alpro menyediakan platform dan modul latihan yang menyeluruh untuk memastikan pelatih nutritionist bersedia menempuh alam pekerjaan.

“Selain itu, Alpro juga secara aktif mempromosikan penglibatan komuniti melalui pelbagai program promosi pendidikan pemakanan dan kesihatan yang menyasarkan pelbagai peringkat umur selari dengan skop kerja seorang pakar pemakanan,” katanya.

Tambah Norliyana, dengan lebih 260 Alpro Touch Points, farmasi Komuniti, pusat fisioterapi dan klinik kesihatan, perjanjian persefahaman ini akan meningkatkan peluang pekerjaan bagi graduan Program Sarjana Muda Pemakanan dengan Kepujian UMS.

“UMS dan Alpro telah menjalankan beberapa aktiviti bersama sejak tahun 2022 seperti perkongsian latihan industri dan klinik pekerjaan, Career Fair FSMP 2023, dan menandatangani perjanjian surat niat,” jelasnya.

Majlis pertukaran dokumen MoA di antara UMS dan Alpro disempurnakan oleh Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Kasim Mansor dan Pengurus Sumber Manusia Alpro Pharmacy Sdn. Bhd. Chong Pay Yi.