UMS, Universitas Tanjungpura Teroka Potensi Kolaborasi

Dalam perkembangan baru-baru ini, Universitas Tanjungpura, Pontianak Indonesia (UNTAN) mengadakan lawatan ke Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP) di Universiti Malaysia Sabah pada 4 Mac 2024.

Objektif utama lawatan penanda aras ini adalah untuk meneroka potensi kerjasama peluang dalam aktiviti akademik, usaha penyelidikan, dan peluang pasca siswazah di UMS

Delegasi yang diketuai oleh Dr. Rosyadi, S.E., M.Si, merangkumi lebih 20 pelajar pascasiswazah.

Kunjungan tersebut disambut baik oleh Dr. Noor Fzlinda Fabeil, Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Pasca Siswazah di UMS.

Dekan FPEP UMS, Profesor Madya Dr. Mohd. Rahimi Abd. Karim, mengucapkan selamat datang kepada perwakilan UNTAN, yang institusinya ditubuhkan pada 1959.

Kedua-dua pihak memeterai komitmen mereka untuk bekerjasama dengan menandatangani Surat Niat, menggariskan rancangan untuk aktiviti pertukaran akademik, inisiatif penyelidikan bersama, dan memudahkan mobiliti untuk kakitangan dan pelajar.

Sesi tersebut disertai oleh Dr. Izyanti Awang Razli, Pascasiswazah oleh Penyelaras Penyelidikan, dan Dr. Allif Anwar, Penyelaras Kerja Kursus Postgarden, dan Profesor Madya Dr. Zaiton Osman, mantan dekan di UMS Kampus Antarabangsa Labuan.

Semasa lawatan itu, Datu Razali Datu Eranza dan Andy Lee Chen Hiung berkongsi pengalaman tentang program mobiliti FPEP.

Sebagai penyelaras untuk program mobiliti, mereka menghuraikan pengalaman mereka dalam menguruskan program mobiliti masuk dari pelbagai negara termasuk China, Indonesia, Vietnam, Laos, Thailand, Korea Selatan, Gabon dan Kemboja.

Agenda hari itu juga termasuk sesi untuk pelajar pascasiswazah dari kedua-dua universiti, yang difasilitasi oleh Andrew Sean, ketua persatuan komuniti pelajar pascasiswazah. Sesi ini bertujuan untuk memupuk pertukaran pengalaman, meneroka potensi kerjasama, dan membincangkan aktiviti masa depan.

Dr. Rosyadi dan pelajar pascasiswazah UNTAN terpesona dengan pemandangan indah UMS dan kemegahan Masjid UMS yang terkenal. Sebelum berlepas ke Sarawak pada hari berikutnya, mereka menikmati lawatan kampus yang menyeluruh.

Usaha kerjasama ini menandakan satu langkah penting ke arah meningkatkan kerjasama akademik dan memupuk pertumbuhan bersama antara UMS dan UNTAN.