Karnival Kokurikulum Bentuk Jati Diri Pelajar UMSKAL

kokum kal

KHAMIS, 28 MEI - Penglibatan mahasiswa dalam Karnival Kokurikulum mampu membentuk diri menjadi individu yang mempunyai keperibadian yang unggul.
Timbalan Pengarah Universiti Malaysia Sabah (UMS), Kampus Antarabangsa Labuan (KAL), Prof. Madya Dr. Geoffery Harvey Tanakinjal berkata, hal ini adalah selaras dengan dasar pendidikan tinggi negara untuk melahirkan masyarakat Malaysia dan modal insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani.
Beliau berkata dengan itu matlamat negara untuk mewujudkan siswazah yang tidak sahaja berilmu pengetahuan tetapi juga berketerampilan, berakhlak mulia, bertanggungjawab serta berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri dan kemakmuran negara, sedikit sebanyak akan dapat diperolehi melalui pelaksanaan Karnival Kokurikulum ini dan secara tidak langsung dapat membentuk dan menyediakan tuntutan pasaran kerja masa kini.
“Melalui aktiviti ini, saya percaya pelajar akan dapat mengamati, menghayati, menganalisis dan menyelesaikan sesuatu masalah melalui pendekatan yang lebih sesuai dan wajar dalam kehidupan yang semakin mencabar ini. Proses pembelajaran ini akan menjadikan mereka lebih rasional terhadap sesuatu perkara yang dilalui di samping menjadikan pelajar lebih dinamik dan berwibawa,“ katanya.
Beliau berkata demikian ketika mewakili Pengarah UMSKAL, Prof Madya Dr Murnizam Haji Halik merasmikan Karnival Kokurikulum Semester 2 Sesi 2014/2015 UMSKAL. –SS

Bahagian Media dan Citra
Sumber: Azri Onn