Jangan Sia-siakan Kesempurnaan: Bekas Pesakit Kanser Tahap Akhir

kanser tulang umsRABU, 27 MEI- “Hargailah apa yang kamu ada, jangan pernah melepaskannya, kerana saat kamu melepaskannya, ada orang lain yang sedang menangis mencarinya, maka itu berusahalah selagi kamu diberikan peluang.”

Demikian kata-kata Rohany Gabi, pelajar program Sejarah Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan UMS yang menderita Kanser Tulang tahap akhir selama hampir 10 tahun.

Beliau berpesan agar para pelajar perlu  memanfaatkan kesihatan yang ada dengan aktiviti berfaedah seperti menuntut ilmu dan mengelakkan aktiviti yang sia-sia.

“Sejujurnya saya merasa sedih apabila ramai orang yang sempurna, ada ibu bapa, sihat tubuh badan tetapi tidak terlalu menghargai kesempurnaan itu,” tambahnya lagi.

Anak kelahiran Keningau itu disahkan menghidap tahap akhir Kanser Tulang ketika beliau berusia 12 tahun.

Beliau yang disahkan tidak mempunyai harapan oleh doktor kemudiannya terpaksa menjalani pembedahan membuang tulang paha sepanjang 26 sentimeter dan diberi rawatan kemoterapi sebanyak 10 pusingan.

Selama menghidap penyakit tersebut, beliau turut berhadapan dengan pelbagai cabaran memilukan termasuk pemergian ayah kesayangan kerana terlibat dalam kemalangan di tempat kerja ketika Rohany berumur 14 tahun.

Dalam masa sama, penyakit kansernya turut merebak ke paru-paru serta mengalami kesedihan berganda apabila seorang abangnya turut meninggal dunia dalam satu musibah.

Sering menjadi bahan ejekan dan dipinggirkan rakan-rakan sekolah, semua itu tidak pernah menghalang Rohany untuk kekal positif dalam mendepani penyakit yang amat digeruni itu.

“Pada tahun 2013, saya bersyukur kepada Tuhan atas keajaiban yang diberikan-Nya apabila doktor mengesahkan sel-sel kanser di paru-paru telah hilang dengan sendiri dan saya juga disahkan bebas sepenuhnya daripada kanser tulang,” ujarnya yang turut menjalani pembedahan lebih daripada 10 kali sepanjang tempoh rawatan. -SS

.be" style="font-family: Arial, 'Arial Unicode MS', Helvetica, sans-serif; text-align: justify; line-height: 16.25px; text-decoration: none; color: #949669; font-size: 13px;">
.be

Bahagian Media dan Citra