PPIB UMS Semarakkan Sambutan Pesta Kaamatan

Kaamatan PPIBSELASA, 26 MEI - Sambutan Bulan Pesta Kaamatan di Sabah terus disemarakkan dengan penganjuran perayaan itu di pelbagai tempat dan daerah.

Di Universiti Malaysia Sabah (UMS), sambutan itu dimeriahkan lagi melalui penganjuran Karnival Kaamatan oleh Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB) yang bermula kelmarin.

Berlangsung selama empat hari, pelbagai acara menarik menjadi pengisian pada karnival yang bertempat di perkarangan bangunan PPIB.

Antara yang menarik perhatian termasuklah persembahan artis tempatan dan pertandingan Sugandoi iaitu pertandingan nyanyian yang menjadi salah satu acara pada setiap sambutan pesta Kaamatan.

Majlis Perasmiannya disempurnakan Dekan PPIB, Profesor Dr. Vincent Pang.

Dalam ucapannya beliau yang segak memakai pakaian tradisi suku Kadazandusun berkata, program seumpama itu amat penting dalam memelihara warisan  tradisi secara turun temurun.

Justeru, beliau mengalakkan penganjuran program seumpama itu agar diteruskan pada masa-masa akan datang. –SS

Foto: Ramdan Nain
Bahagian Media dan Citra