Tinggalkan Perbuatan Sia-sia: Ustaz Razali Saibin

Ustaz Razali SaibinRABU, 17 JUN – Umat Islam dinasihatkan agar meninggalkan sebarang perbuatan yang boleh mengurangkan pahala, lebih-lebih lagi ketika dalam bulan suci Ramadan.

Dalam satu temu bual bersama Pegawai Hal Ehwal Islam Kanan Pusat Islam Universiti Malaysia Sabah (PIUMS), Ustaz Razali Saibin berkata adalah rugi bagi seseorang muslim yang berpuasa tetapi tidak meninggalkan perbuatan sia-sia dan tidak berfaedah.

“Pada bulan puasa ini Allah S.W.T menyuruh kita tahan diri...bukan setakat tahan makan dan minum tetapi juga menahan lidah kita daripada berkata sesuatu yang boleh mengguris perasaan orang lain,” ujarnya.

Temu bual tersebut diadakan bagi memberi penjelasan kepada video lakonan yang diterbitkan Bahagian Media dan Citra UMS mengenai kemusykilan tentang hukum berpuasa.

“Marilah kita jadikan puasa kita ini untuk mendidik diri masing-masing menjadi orang yang bertakwa dan meningkatkan tahap kualiti ibadah kita,” tambah beliau.

Saksikan filem pendek bertajuk ‘Puasa Ni Ari’ sempena kedatangan bulan Ramadan di
.–ZMD

Bahagian Media dan Citra