Ketua Jabatan Diminta Pantau Projek Pembangunan

Buka Puasa KAL

ISNIN, 29 JUN - Naib Canselor Universiti Malaysia Sabah (UMS), Profesor Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah meminta semua ketua jabatan atau penyelia agar sentiasa memantau projek pembangunan yang dilaksanakan di UMS.

Menurut beliau, dasar turun padang perlu menjadi amalan kepada semua ketua jabatan bagi memastikan projek yang dilaksanakan dapat disiapkan mengikut spefikasi yang ditetapkan pengurusan universiti.

Sehubungan itu, beliau berharap ketua jabatan dan pegawai terbabit sentiasa berkomunikasi sesama mereka serta memantau projek dengan rapi bagi memastikan tiada projek yang tergendala atau menghadapi masalah sehingga menjejaskan nama baik UMS.

“Kadang-kadang projek yang bermasalah adalah kerana kurangnya komunikasi antara pegawai yang diberi tanggungjawab. Komunikasi antara jabatan sangat penting supaya sebarang masalah dapat ditangani dan diselesaikan dengan baik,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menghadiri Majlis Berbuka Puasa Naib Canselor UMS Bersama Kakitangan UMS Kampus Antarabangsa Labuan, Jumaat lalu.

Pada majlis itu, seramai 10 kakitangan yang terpilih menerima sumbangan khas daripada pengurusan universiti.

Profesor Dr. Harun turut menasihatkan kakitangan supaya terus bekerja kuat bagi memastikan UMS terus berdaya saing di peringkat nasional dan antarabangsa selain meningkatkan kerjaya masing-masing.

“Semua warga universiti perlu bekerja kuat untuk memastikan UMS sentiasa berada pada landasan yang tepat sekaligus bersaing di peringkat tempatan dan antarabangsa,” katanya.

Tambah Mohd Harun, kakitangan wajar meningkatkan perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan termasuk pelajar tempatan dan luar negara yang menjadi aset universiti.

Beliau tidak lupa mengingatkan pelajar agar membabitkan diri dengan aktiviti kemasyarakatan kerana ia sebahagian daripada latihan menjadi pemimpin negara pada masa akan datang.

Mohd Harun berharap pelajar akan terus memberikan tumpuan terhadap tanggungjawab utama mereka menimba ilmu pengetahuan dan pengalaman semasa menuntut di UMS.

“Pelajar perlu fokus terhadap pelajaran kerana ia menjadi keutamaan keluarga dan pihak universiti,” katanya.-ZMD

Bahagian Media dan Citra

Sumber: Azri Onn