107 Ahli Perubatan Sertai Bengkel Ultrasound UMS

seminar ultra soundJUMAAT, 14 OGOS - Seramai 107 ahli perubatan menyertai Bengkel Ultrasound kali ke-3 anjuran Fakulti Perubatan dan Kesihatan (FPSK) Universiti Malaysia Sabah (UMS) bermula hari ini.

Bertempat di Auditorium FPSK, bengkel tersebut menampilkan lima pakar yang berpengalaman luas dalam bidang perubatan dan pengendalian Ultrasound bagi mengongsikan kepakaran kepada para peserta yang mengambil bahagian.

Mereka ialah Dr. Anna Liza Roslani, Dr. Rafaie Amin, Dr. Shari Nor, Dr. Vijayan Valayatham dan Dr. Vamsikrish Vigneswarasamy.

Majlis perasmiannya disempurnakan Pemangku Dekan FPSK, Prof. Dr. Zainal Arifin Mustapha.

Dalam ucapannya beliau memaklumkan, penganjuran bengkel antara lain bertujuan untuk memberi kefahaman secara praktikal kepada peserta tentang prinsip asas penggunaan ultrasound  khususnya dalam bidang sakit puan.

Di samping itu katanya, ia juga memberi tunjuk ajar kepada mereka yang baru dalam mengendalikan mesin berkenaan.

Bengkel yang dianjurkan dengan kerjasama Hospital Wanita dan Kanak-kanak Sabah itu berlangsung selama tiga hari sehingga Ahad ini.

Bahagian Media dan Citra