Ambil Sijil Asasi Sains UMS, Langkah Tepat: Penerima Anugerah Naib Canselor

cemerlang asasi sainsJUMAAT, 28 OGOS - Penerima Anugerah Naib Canselor (Asasi Sains), Muhammad Izzudin Rumaling menyifatkan keputusan melanjutkan pelajaran ke Pusat Persediaan Sains dan Teknologi (PPST), Universiti Malaysia Sabah (UMS) sebagai langkah yang tepat.

Beliau yang memperoleh keputusan cemerlang dengan Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 4.0 berkata, melanjutkan pengajian ke pusat itu amat wajar dan menjanjikan tempat di UMS setelah tamat pengajian.

“Bagaimanapun, pembelajaran diperingkat kursus ini tidak boleh dipandang remeh kerana jika gagal meraih keputusan yang baik, pelajar tidak akan diterima masuk ke peringkat seterusnya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media pada Majlis Penyampaian Sijil Asasi Sains sesi 2014/2015 di Dewan Resital UMS, kelmarin.

Bercita-cita untuk menjadi seorang pensyarah, Izuddin menggunakan masa selama setahun mengikuti kursus peringkat sijil berkenaan dengan sebaiknya.

“Dengan kejayaan menamatkan Asasi Sains, saya kini menerima tawaran ke peringkat ijazah sarjana muda di UMS dalam bidang Fizik dan Elektronik,” katanya lagi.