FSSA Jayakan Kem Keluarga Kompleks Perhutanan

RABU, 23 SEPTEMBER - Fakulti Sains dan Sumber Alam (FSSA) telah menjayakan Aktiviti Kem Keluarga Kompleks Perhutanan 2015 kali ke-17 baru-baru ini.

Program yang bertempat di Pantai ODEC itu melibatkan penyertaan seramai 151 orang pelajar baharu dari empat buah program yang ditawarkan di Kompleks Perhutanan, FSSA.

Program tersebut antara lain bertujuan untuk mengeratkan hubungan dalam kalangan pensyarah dan juga para pelajar sekaligus memupuk perasaan rimbawan dalam diri masing-masing.

Penasihat program, Dr. Maria L.T Lardizabal yang mewakili Dekan FSSA, Prof. Dr. Baba Musta dalam ucapan perasmian Kem Keluarga Kompleks Perhutanan 2015 berkata penganjuran kem selama 3 hari ini mampu memberi idea dan pendedahan awal kepada para pelajar mengenai program-program yang ditawarkan di Kompleks Perhutanan, FSSA.

“Ini sekaligus dapat membuka minda pelajar semua mengenai kepentingan bidang perhutanan baik masa kini mahupun akan datang.

“Pembangunan akan sentiasa berkembang maka itu peranan ahli kaji dan pakar sememangnya perlu selari dan saling melengkapi” ujarnya.

Dalam pada itu, pengarah program, Lee Yew Leung memuji pentadbiran univesiti terutamanya Jabatan Hal Ehwal Pelajar yang memberi kebenaran akan penganjuran kem ini, sambil menjelaskan program sebegini penting sebagai titik mula kepada semua pelajar baharu yang akan menjalani pengajian selama empat tahun di FSSA.

“Selama 3 hari kami berkumpul di kem ini, aktiviti-aktiviti berkumpulan dan perbincangan telah dijalankan melibatkan para pensyarah dan pelajar. Ini memberikan  lebih variasi idea dan persepsi dalam kelestarian bidang perhutanan.

“Slot-slot kemahiran juga diterapkan bagi mendekatkan para pelajar dalam dunia sebenar sebagai seorang forester” , katanya.

Kemuncak program tersebut , iaitu Acara Malam Unggun Api menyaksikan para pelajar menjayakan persembahan berkumpulan dan disusuli dengan pertandingan Kumpulan Terbaik dan Pelajar Terbaik bagi sepanjang program tersebut.

Sumber: Kenny Uwai, FSSA