Kerjasama UMS - Harbin No. 10 Highschool Perkasa Program Pengantarabangsaan

Oleh Salbinous Saribun

RABU, 30 SEPTEMBER - Universiti Malaysia Sabah (UMS) terus  mengukuhkan usaha pengantarabangsaan apabila mengadakan kerjasama pendidikan dengan Harbin No. 10 Highschool, China.

Kerjasama tersebut dicapai melalui satu lawatan kerja ke sekolah itu yang diketuai Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah, kelmarin.

Datuk Harun kemudiannya memaklumkan, kerjasama yang terjalin merupakan satu pencapaian yang membanggakan khususnya dalam menarik lebih ramai  pelajar antarabangsa ke UMS.

“Melalui kata sepakat yang dicapai, sekolah tinggi ini akan menghantar pelajar-pelajar mereka  melanjutkan pengajian dalam pelbagai bidang di UMS.

“Ia dilihat mampu memberi impak besar dalam program pengantarabangsaan seperti yang ditekankan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Tinggi Malaysia (Pendidikan Tinggi) khususnya dalam meningkatkan kemasukkan pelajar-pelajar dari luar negara,” tambahnya lagi.

Jalinan kerjasama itu turut disaksikan Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Malaysia, Datuk Mary Yap Kain Ching dan Pengerusi Lembaga Pengarah UMS, Tun Zaki Tun Azmi.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa, Prof. Dr. D Kamarudin D Mudin, dan Pemangku Pengarah Pusat Hal Ehwal Antarabangsa UMS, Molly Donna Awang Sham.