Galeri Azman Hashim UMS Mercu Tanda Baharu Kampus UMS

RABU, 7 OKTOBER – Galeri Azman Hashim UMS bakal menjadi satu lagi mercu tanda baharu dalam kampus Universiti Malaysia Sabah.

Dibina di salah satu lokasi paling indah di dalam kampus UMS yang menghadap ke Laut China Selatan, pembinaan galeri tersebut akan dibiayai oleh  Yayasan Azman Hashim dengan jumlah pembiayaan sebanyak RM15 juta.

Satu upacara pecah tanah bagi pembinaan Galeri Azman Hashim UMS telah disempurnakan sendiri oleh Pengerusi Kumpulan Ambank, Tan Sri Azman Hashim sambil disaksikan oleh Pengerusi Lembaga Pengarah UMS, Tun Zaki Tun Azmi dan Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah

Galeri Azman Hashim UMS dibina menghadap Teluk Likas yang mempunyai latar belakang panorama pembangunan pusat Bandaraya Kota Kinabalu, dan dikelilingi oleh tumbuh-tumbuhan hijau yang subur di atas bukit.

Cadangan pembinaan galeri itu antara lain mencirikan struktur bulat dengan bilik pameran terbuka dan tertutup serta berkoridor. Bilik seminar dan kawasan konservatori terletak di tingkat atas manakala kemudahan utiliti berada di bahagian bawah.

Dek di bahagian atas galeri sebagai lokasi melihat pemandangan juga akan menjadi salah satu tarikan galeri tersebut. Pembinaan bangunan itu dijadualkan bermula pada pertengahan tahun 2016 dan dijangka siap pada tahun 2018. -MA-