JAKMAS UMS Jayakan Festival Keagungan dan Kesenian Islam 2015

JUMAAT, 8 OKTOBER - Jawatankuasa Kebajikan Mahasiswa (JAKMAS) Universiti Malaysia Sabah telah menjayakan Festival Keagungan dan Kesenian Islam (FKKI) 2015 baru-baru ini.

Sedikit kelainan pada tahun ini, program tahunan itu dianjurkan oleh gabungan JAKMAS kolej-kolej kediaman secara berpusat dan diketuai oleh JAKMAS Exco Pembangunan Sahsiah dan Kerohanian dari Kolej Kediaman Excellent, Muhammad Farhan Mohamad Amran.

Festival selama dua hari itu menyaksikan beberapa aktiviti diadakan bagi memeriahkan lagi program tersebut, antaranya pertandingan tilawah Al-Quran dan juga Nasyid, ekspo keusahawanan, pertandingan “Mari Bercerita” dan Qasidah.

Acara kemuncak program iaitu Forum Perdana bertajuk “Memperkasa Pemuda, Membangun Ummah” menyaksikan dua orang ahli panel jemputan dijemput bagi menjayakan forum tersebut.

Mereka ialah Naib Juara Imam Muda Musim ke-2, Imam Muda Nazrul dan bekas anggota kumpulan nasyid UNIC, Fitri Haris.

Forum tersebut mendapat sambutan hebat apabila lebih 1,500 orang hadir pada program itu, dengan sedikit bayaran masuk iaitu sebanyak RM3 untuk pelajar UMS dan juga RM5 dikenakan  untuk orang awam.

Sejumlah 50% dari hasil kutipan tersebut kemudiannya disumbangkan kepada tabung bantuan Maahad Darul Hadis, Kg. Sembulan, Kota Kinabalu, Sabah.

Sumber: Syahrul Hazizi, Jabatan Canselori