130 Sertai Larian Amal Light Up Borneo

KHAMIS, 13 OKTOBER - Seramai 130 peserta menyertai Engineering Run for Light anjuran Persatuan IEEE Universiti Malaysia Sabah (UMS), baru-baru ini.

Pelepasan larian disempurnakan Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Fakulti Kejuruteraan (FKJ) UMS, Dr. Razak Mohd Ali Lee pada pukul 7.30 pagi.

Peserta kemudiannya berlari sejauh tujuh kilometer membabitkan beberapa laluan di sekitar universiti sebelum kembali semula ke fakulti tersebut sebagai penamat larian.

Menurut kenyataan IEEE, tujuan utama program tersebut adalah mengumpul dana untuk disumbangkan kepada Light Up Borneo.

Light Up Borneo ialah sebuah organisasi bukan kerajaan yang melakukan usaha untuk meningkatkan taraf hidup masyarakat di pedalaman yang masih terasing daripada pembangunan.

Kenyataan itu memaklumkan, para sukarelawan akan masuk ke kawasan pedalaman membantu penduduk membina penjana agar mereka mempunyai bekalan elektrik.

Majlis penutupan larian dan penyerahan sumbangan kepada wakil Light Up Borneo, Ong B.K, disempurnakan Dekan FKJ UMS, Prof. Ir. Dr. Rosalam Sarbatly.

Sebanyak RM2,000 berjaya dikumpulkan melalui pelaksanaan larian amal tersebut di samping penganjuran Majlis Makan Malam Program Elektrik dan Elektronik pada bulan Mei lalu.

Dr. Rosalam turut menyampaikan hadiah kepada para pemenang yang terbahagi kepada tiga kategori iaitu kategori pelajar lelaki, pelajar perempuan dan kategori terbuka. –SS

Sumber: Norhana Nordin, HEP