46 Pelajar China Ikuti Program Intensif Bahasa Inggeris

Oleh Salbinous Saribun

SELASA, 20 OKTOBER - Seramai 46 pelajar China akan mengikuti Program Persediaan Intensif Bahasa Inggeris (IEPP) selama empat bulan di Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Bermula pada bulan ini, program tersebut bagi memenuhi keperluan kemasukan untuk mengikuti kursus peringkat sarjana muda dan sarjana di universiti tersebut.

"Program tahunan ini dilancarkan pada 2006 untuk Pembangunan Profesional (UCPD)," kata pengerusi kumpulan UMS Investment Holdings Sdn Bhd,  Datuk Ag. Buhtamam Ag. Mahmun dalam ucapan aluan kepada kumpulan ke-27 pelajar IEPP, kelmarin.

Beliau yang juga Ahli Lembaga Pengarah UMS berkata, sehingga kini seramai 1,284 pelajar antarabangsa berjaya mengikuti program persediaan intensif bahasa Inggeris.

“Kebanyakan mereka daripada China tetapi ada juga dari negara-negara lain seperti Turki, Indonesia, Korea, Jepun dan Kamboja,” katanya.

Beliau turut mengingatkan semua pelajar baharu yang mengikuti program persediaan itu supaya belajar bersungguh-sungguh agar lulus seterusnya layak mengikuti program sarjana muda atau ijazah sarjana di UMS.

Turut hadir, Dekan Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa, Prof Dr.Vincent Pang yang mewakili Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah.