UMS anjur Program Komuniti STEM di SMK Abdul Rahim II, Kudat

RABU, 04 NOVEMBER - Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui Program Sarjana Pengurusan Pendidikan, Fakulti Psikologi dan Pendidikan sekali lagi mengadakan Program Komuniti Science, Technology, Engineering dan Matematics (STEM) Siri II baru-baru ini.

Penyelia program, Dr. Siew Nyet Moi @ Sopiah Abdullah berkata, acara yang bertempat di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Abdul Rahim II, dikelolakan 27 pelajar pascasiswazah fakulti berkenaan dengan dibantu lima pelajar prasiswazah jurusan Sains (Matematik/Fizik).

“Pengisian yang dijalankan lebih memfokuskan kepada usaha menggalakkan pemikiran kritikal dan penyelesaian masalah selain menjana kreativiti dan inovasi serta mengajar teknik komunikasi dan kerjasama melalui aktiviti dalam kumpulan,” katanya ketika dihubungi media.

Ujar beliau, ia juga sebagai usaha untuk memberi peluang kepada pelajar-pelajar luar bandar mengukuhkan pemahaman mengenai STEM iaitu Sains, Teknologi, Kejurutureaan dan Matematik sekali gus membina keyakinan diri agar memilih bidang tersebut sebagai kerjaya kelak.

“Para peserta program telah menunjukkan semangat berpasukan yang tinggi serta saling berkongsi idea bagi menghasilkan rekaan yang terbaik dalam setiap aktiviti yang dijalankan, antaranya ialah menara tangki air, jambatan kertas dan Boat-Building Challenge.

”Sebagai tanda penghargaan atas usaha dan penyertaan para peserta, hadiah-hadiah juga disediakan bagi johan, naib johan dan tempat ketiga, manakala hadiah-hadiah saguhati turut disampaikan kepada kumpulan yang tidak menang di samping sebuah hadiah utama untuk johan keseluruhan,” tambah Dr. Siew Nyet Moi lagi.

Program itu yang melibatkan 35 pelajar Tingkatan 4 jurusan Sains Tulen turut dihadiri Pengetua SMK Abdul Rahim II, Annie Sawali. -SS

Sumber: Sumber : Fakulti Psikologi dan Pendidikan