PERMAPPS Sebar Ilmu di SK Lasau

JUMAAT, 06 NOVEMBER - Persatuan Mahasiswa Psikologi Pendidikan dan Sukan (PERMAPPS)  Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini berkunjung ke Sekolah Kebangsaan (SK) Lasau Podi, Kota Belud bagi menjayakan program ‘A Step To Success’.

Pengarah program, Siti Haryani Jasni berkata,  aktiviti tersebut antara lain bertujuan  menyebarluaskan pendidikan kepada masayarakat pedalaman di samping sebagai usaha untuk mengembangkan  minat pelajar melalui kaedah teknik latihan dalam kumpulan dan aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan bidang sains, matematik dan bahasa Inggeris.

“Dalam masa yang sama, ia juga melatih mahasiswa untuk turun padang dalam program kemasyarakatan sekali gus memperkasa kemahiran insaniah selain menimba ilmu pengalaman,” katanya ketika dihubungi media.

Haryani berkata, usaha yang dilaksanakan PERMAPPS juga  amat bermakna apatah lagi mereka merupakan wakil pertama dari UMS yang menganjurkan  acara seumpamanya di sekolah tersebut.

Program yang berlangsung selama tiga hari itu disertai seluruh pelajar SK Lasau dengan dikendalikan 26 ahli PERMAPPS.

Majlis perasmian penutupan disempurnakan Guru Besar sekolah itu, Selip Magaling. –SS

Sumber: PERMAPPS