42 Pegawai Kadet Kor SISPA UMS Ditauliahkan

Oleh Faezah Mohamad Dun

Foto: Ramdan Saleh Nain

KHAMIS, 19 NOVEMBER - Seramai 42 pegawai Kadet Kor Siswa Siswi Pertahanan Awam (SISPA) Univesiti Malaysia Sabah (UMS) ditauliahkan pangkat Leftanan Muda pada satu majlis yang berlangsung di Dewan Resital, hari ini.

Pentauliahan tersebut disempurnakan Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UMS, Profesor Madya Dr. Ismail Ali yang juga merupakan Penolong Pesuruhjaya Kehormat Pertahanan Awam.

Menurut beliau, majlis pentauliahan tersebut antara lain dapat menjadi medan untuk menzahirkan semangat kesukarewalan yang wujud dalam siswa-siswi serta masyarakat yang sedia tampil menyertai Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM).

“Berdasarkan latihan-latihan yang diberikan, tidat dapat dinafikan bahawa ia dapat membantu pasukan SISPA dalam melatih serta menguji ketahanan mental dan fizikal kadet-kadet SISPA UMS,” ujarnya.

Dr Ismail turut berharap agar kemahiran dan ilmu pertahanan awam seperti kemahiran asas pertolongan cemas, melawan kebakaran, menyelamat teknikal dan lain-lain lagi yang diperolehi oleh siswa-siswi dapat digunakan sepenuhnya untuk membantu masyarakat pada masa hadapan.

Turut hadir, Pengarah Pertahanan Awam Negeri Sabah, Yang Setia Kolonel (PA), Mulliadi Al-Hamdi Ladin dan Timbalan Komandan Kor SISPA UMS, Leftenan Kolonel Bersekutu (PA), Dr. Mohamad Nizam Nazarudin.